400 de vinuri

Poate veti spune ca sunt rautacioasa, dar uneori, imi place sa ma duc la supermarket, sa ma plimb agale printre rafturile cu vinuri, sa mangai sticlele cu privirea si sa ma uit la oameni. E fascinant sa privesti cum aleg oamenii vinul, iar discutiile ce au loc sunt demne de interviurile lui Eugen Istodor. In primul rand, sunt cumparatorii grabiti, care stiu ce vor, isi iau vinul din raft cu o miscare sigura si nu se opresc sa acorde o privire si celorlalte sticle. Apoi vin cei interesati de promotii si care cauta cea mai buna oferta. “Hai sa-l luam p’asta, e la oferta”, se aude foarte des la raftul cu vin. Sunt si cumparatori pasionati, care intarzie mult langa raftul cu sticle, isi scot ochelarii din toc, ii pun agale la ochi, iau sticlele de pe raft, citesc cu atentie eticheta, mediteaza. Mai sunt si cei care vor sa cumpere neaparat o Feteasca neagra, si compara sticlele, usor nervos. Cei mai simpatici mi se par cei care, dupa ce se uita la mai multe sticle, stau prostiti in fata unui raft, cu privirea pierduta, incapabili sa decida care sa fie sticla pe care o vor cumpara. Pentru toate aceste categorii de cumparatori de vin s-a lansat pe piata “Ghidul Vinul.ro 2009”.

Compendiul contine o evaluare critica a aproximativ 400 de vinuri cu distributie de supermarket, cu explicatii clare si cu detalii legate de calitate si de pret. Cei care s-au trudit cu paharul la evaluarea acestor vinuri sunt specialistii de la Vinul.ro: Valentin Ceafalau, Cezar Ioan, Radu Rizea  impreuna cu somelierul Sergiu Nedelea si oenologul Liviu Grigorica – Vicepresedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania si profesor la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti. Ghidul contine si informatii despre fiecare soi de strugure, despre sampanie, vinurile rose si vinurile de desert si nu se sfieste sa vorbeasca chiar si despre vinurile ambalate “bag in box”. Pentru carcotasi exista si categoria best buy – cel mai bun raport calitate–pret. Ghidul costa 29 de lei si va sta pe piata un an. Se gaseste in reteaua Librariilor Humanitas si Carturesti, iar daca va abonati la revista Vinul.ro, il veti primi gratuit.

Pe mine una, m-ar incanta ca ghidul Vinul.ro sa stea langa raftul cu vin si sa poata fi consultat pe loc, in supremarket. Ar fi ceva demn de admirat…

5 Comments

Filed under ştiri cu şi despre vin

5 Responses to 400 de vinuri

  1. Asta chiar e o idee super!

  2. R

    Nu esti deloc rautacioasa, chiar asa se intampla. Din pacate, oamenii aleg inca vinul dupa pret si lasa calitatea in plan secund. Iar daca mai pica si-o promotie e bine primit. Din pacate, mai avem mult pana sa ajungem sa includem vinul (rosu, in special) in alimentatia noastra de zi cu zi. Am inteles ca francezii nu rateaza nicio zi fara un pahar sau doua de vin. Noi, daca bem cate doua pahare pe zi suntem considerati un pic betivi. Se sperie chiar. “Doua pe zi?!? Mult!”, am auzit pe cineva caruia i-am spus ca doua pahare de vin inseamna sanatate, nu betie.

    Inchei cu o sugestie. Ba nu, trei! Smerenie de la Crama Oprisor, Cuvee Charlote – Terra Romana si Cabernet Sauvignon de la Stirbey.

    • Doua pahare de Smerenie pe zi si doctorul nu va veni :).
      Din pacate, la noi cele doua pahare pe zi sunt de obicei de tuica si nu de vin. La francezi, ceea ce m-a impresionat cel mai tare e stilul de viata din satele lor. In Bourgogne, in orice sat cat de mic, exista vin in fiecare carciuma si poti sa-l bei in orice mod doresti, la sticla, la pahar, la carafa. Oamenii trec pe la carciuma, degusta un pahar de vin, socializeaza cu vecinii, e un fenomen cultural foarte dinamic, impresionant.

  3. Multumim foarte frumos pentru apreciere! Am fi vrut si noi sa existe Ghidul la raft (legat cu o sfoara, precum cartile de telefon) dar nu s-a putut. Sa speram, insa, ca tot mai multi iubitori de vinuri vor gasi ca descrierile noastre se potrivesc cu gusturile lor.
    Stiu ca tu esti o mare iubitoare de Rieslinguri: vezi ca se pregateste o degustare de 5 astfel de vinuri aduse special direct de la crame din Germania, cu un asortiment de gustari preparate special ca sa puna in valoare fiecare vin. Data exacta nu s-a stabilit, dar degustarea se va tine la restaurantul Ginger (Cesar Filip e si el un grozav iubitor de Riesling si le-a adus “cu sudoare si cu sange” in pivnita de sub Podul Grant).

Leave a Reply