Ce este un vin de terroir ?

Recunosc că m-am tot învârtit în jurul acestei noţiuni, am ascultat nenumărate definiţii şi am băut câteva asemenea vinuri. Se spune că vinul de terroir exprimă esenţa unui loc în viziunea celui care îl locuieşte, că e atât o expresie a tradiţiei, cât şi o reinterpretare a ei, graţie măiestriei celui ce îl face.

Din punctul meu de vedere, cea mai mare dificultate în a spune în câteva cuvinte ce este acest vin stă în faptul că astfel de vinuri sunt rare şi atât de diferite între ele, dar şi faţă de ceea ce ţi-ai putea imagina despre un vin, încât trec pe lângă tine nebagate de seamă sau, şi mai rău, respinse cu indignare. Pe scurt, cea mai mare problemă e dificultatea întâlnirii cu ele.

Terroja, Xarel-lo, Sabate y Coca, 2007 e un vin special, extrem de complex, din vii bătrâne de 90 de ani (!). Are o amprentă aromatică surprinzătoare, de riesling tânăr, gust caracteristic de cava, onctuozitatea chardonnay-ului barrique şi un final cu o mineralitate ce aminteşte de sauvignon blanc-ul de pe Valea Loirei. Nu e genul de vin pe care îl adori necondiţionat, dar reuşeşte să rămână mult timp în atenţia ta, şi te învăluie ca vocea misterioasă a conducătorului de tren.

Când merg cu metroul prin Bucureşti, trăiesc o mică satisfacţie atunci când înregistrarea nu funcţionează şi vocea egală, mecanic expresivă şi mereu aceeaşi a domnişoarei care anunţă staţiile este redusă la tăcere. Îmi place însă să ascult melodica particulară a vocii de fost fumător a conducătorului de tren, care se îmbogăţeşte de la o staţie la alta, urcă şi coboară, se tărăgăneaza sau se grăbeşte, transmite fragmente de trăiri, bucurii şi tristeţi. Uneori, încerc să-i făuresc vocii o fizionomie, să-i pun ochelari, mustaţă sau burtă, iar acest joc nevinovat mă face să cobor din metrou cu zâmbetul pe buze.

Cred că vinul de terroir e o astfel de voce.

41 Comments

Filed under vinuri povestite şi recomandate

41 Responses to Ce este un vin de terroir ?

  1. Există astfel de vinuri românești, în accepțiunea ta?

  2. Frumos spus si am mai aflat si eu ceva!

  3. robert

    “te învăluie ca vocea misterioasă a conducătorului de tren”
    Initial nu am inteles nimic si m-am oprit pret de cateva secunde sa deslusesc unde vrei sa ajungi .Nimic.
    Spre norocul meu am iesit din starea initiala de nedumerire si am continuat sa citesc si am ajuns aici : “transmite fragmente de trăiri, bucurii şi tristeţi”.
    Abia acum am putut intelege ca vinul cu povestea lui , cu traditia si mai ales prin beneficiile lui poate aduce zambetul pe buzele tuturor uitand de vocea impersonala a benzii ….Felicitari

  4. Amarel

    Un articol cu o ideii dar fara continut.Si totusi…ce este un vin de terroir ?
    Ce este terroir-ul ?
    Esti sigura ca Stirbei SB este un vin de terroir ?Daca il analizam o sa vezi ca nu mai esti atat de sigura !
    Nu crezi ca ar fi mai bine sa scrii numai daca ai ceva cu adevarat de spus ?

    Traim intr-o tara in care muzicienii si “divele” sunt artisti,artistii sunt someri,tamplarul e zidar si absolventul de facultate e casier la fast-food.
    Stii de ce ?
    Pentru ca ne dam cu totii cu parerea pe meseria altora,in loc sa ne ocupam de propria meseria.Si daca iese prost,nu ne asumam nici o raspundere,spunem ca “era doar o parere,ce …am dat cu parul ?”
    O tara de bloggeri ratati si de agiamii care nu isi gasesc locul in societate,critica paiul din ochii altuora dar nu vad parul din ochii lor.
    Preferam sa citesc un articol cu continut,al unui profesionist,nu impresii de calator Metrorex…..

    • vinuri povestite

      Stimate domn anonim. Comentariul dumneavoastra imi lasa impresia ca stiti ce este terroirul. Cu toate astea, daca sperati sa cititi un articol de continut al unui profesionist nu ati nimerit bine. blogul meu nu e revista de specialitate. Ceea ce mi-am dorit sa scriu intotdeauna pe acest blog sunt tocmai impresiile de calatorie 🙂

      PS. In plus, nu cred ca Romania va fi salvata de ageamii prin anonime.

  5. Amarel

    Nu ne intereseaza cine crezi ca va salva Romania,cu siguranta nu impresiile tale de calatorie si nici senzatiile cu iz de metrou !
    “Dubito ego cogito,cogito ergo sum ”
    Atata timp cat nici macar indoiala (dubito-ma indoiesc) ca nu esti pe drumul cel bun si ca bati campii nu iti trece prin minte,e clar ca nu ajungi sa cugeti (cogito-cuget),deci nici pe departe sa existi (sum-exist).
    Si cum nu ai inceput sa existi…totul e anonim in viata ta,inclusiv eu .HA HA HA

  6. @Amarel,

    deosebit de nepoliticoasă intervenţia dvs. Dar pentru o astfel de atitudine, cred, v-ar cam fi foarte utilă o revizuire a gramaticii, a felului de a vă exprima!
    Dacă nu aţi aflat încă – un blog este un spaţiu privat, şi aveţi toată libertatea de a nu-l vizita, dacă vă este atît de antipatic acesta(

    P.S. scuze, Mona, dar mi’a sărit ţandăra!

  7. Amarel

    Stimate domn Amarel ,
    Recomand sa va recititi commentul si sa va reluati cursurile de gramatica,vedeti pe unde se pun virgulele in lima romana,pentru inceput.
    Cred ca nu are sens sa va invit la un test de limba romana,e clar ca il picati lejer.Nu banuiti macar ca avem calificari diferite si intrati intr-un razboi pe care l-ati pierdut deja.
    Numai ca “inteleptul cedeaza”,asa ca va las cu iubita dumneavoastra, Mona si cu impresiile “geniale” ale acesteia.Nu de alta ,dar tocmai am auzit ca Lady Gaga este la acelasi nivel valoric cu Michael Jackson,asa ca,intr-o lume in care valorile s-au pierdut,nu ma mai mira non-valorile.
    Apropo,daca un blog e personal,nu mai dati link-uri pe alte site-uri !

  8. Amarel

    Evident,domnule Vladimir,comentariul era adresa dumneavoastra,am scris Amarel dintr-o ironie ! HA HA HA

  9. @Amarel,
    nu aţi greşit deloc: vorbiţi cu propria oglindă, adică cu Amarel, care este cum spuneam mai acana- nepoliticos, arogant şi suficient pînă-măduva oscioarelor. Judecăţile în materie de muzică /muzichie în acest caz concret, le puteţi proiecta în altă parte? Vă rugăm mult!

  10. Inca un Amarel care infecteaza spatiul public virtual, alta treaba mai buna neavand, bineinteles. Musiu, am fumat atat pe multi ca tine incat te incadrezi doar la rubrica “amuzanti”. Bine ca ne dai lectii despre continut, dare unde o fi asta in comentariile tale? In afara de lectiile de latina, normal. Sunt impresionat de-a dreptul, parol.

  11. Vera

    Este pacat ca acest blog devine spatiu pentru comentarii de felul acesta; atata venin…si de ce? Sunt o cititoare fidela a acestui blog si este pentru prima oara cand scriu manata de amaraciune…blogul este un spatiu personal, populat cu impresii, trairi, povesti pe care cel care scrie, le impartaseste celorlati…daca nu ne place ce citim, inchidem cartea, blogul si cautam ceva care sa ni se potriveasca…asa ca “Amarel” sa caute paginile cu mult amar si venin; i s-ar potrivi mai bine!!!

  12. @Ciprian,
    sunteţi prea îngăduitor spunîndu-i acestui ipochimen că este “amuzant”. Nu este. Chiar deloc. Este un neavenit în spaţiul virtual, neputînd probabil vieţui onorabil nici în cel terestru, material. Cel mai potrivit ar fi să-l ignorăm.
    Cu mai bine de 12 ani în urmă, cînd încă mediul internautic era în faşă, apăreau primii “eroi” care se certau cu toată lumea…după un efort mare de persuasiune şi de intervenţii politicoase, ajungeau să fie blocaţi şi gata!
    Alte soluţii nu există. Nu poţi purta un dialog cu cineva care nu are ştiinţă despre aşa ceva.
    Helas!

  13. Vladimir, am devenit nu neaparat ingaduitor, cat imun la astfel de manifestari. Am si eu blog si am avut parte de indivizi de genul cu nemiluita. Mai mult de amuzanti nu pot sa-i numesc, asta e starea pe care mi-o provoaca. N-am inteles niciodata astfel de comentarii, manate de o supradoza de superioritate si de tip mascul alpha. Toti incep prin, chipurile, a ataca ideea dar de fapt vireaza foarte rapid la atacul persoanei. E tipic, pot fi chiar incadrati intr-o specie bine determinata :))

  14. Amarel

    Get a life ! Ati dat-o rau in bara cu comentariile fara continut,mai ales ca totul porneste de la un asa-zis articol care ste chiar fara continut.Amuzant,nu-i asa ?In al doilea rand,daca doriti sa vorbim despre tipologia masculului Alpha,despre care ati invatat,probabil,la cursuri platite de firmele la care lucrati si predate inclusiv de mine,renuntati,stiti prea putin ca sa ne afundam in tipologii .Asa ca renuntati sa mai vindeti castraveti la gradinari.Si asa cum am mentionat in debut,luati-va o viata si traiti-o,real,nu virtual.Stiu ca vi se pare “trendy” sa iti asterni ideile pe blog,dar “nu toate mustele fac miere”.Cat despre viticultura si oenologie,nu are sens sa discutam decat daca vreti sa luati parte la un test,sa intelegeti cat de departe sunteti de entry level.Nu am nimic personal cu autorul articolului,nici macar nu o cunosc si nici misogin nu sunt,puteti reciti si va lamuriti.Cam atat si este ultimul meu comentariu.Puteti continua voi cu ce vreti sau…puteti.

    • vinuri povestite

      @ Amarel
      Si totusi, haideti sa avem un dialog real si sa punem degetul pe ceea ce v-a deranjat. Ne puteti expune motivele pentru care considerati ca Sauvignon Blanc Vitis Vetus de la Stirbey nu poate fi inclus in conceptul de “vin de terroir” ? Ne puteti da un alt exemplu romanesc? Va multumim.

  15. hai pa si pusi, monument de superioritate si atoatecunoscator

  16. Vitis Vetus are potential de a fi vin de Terroir si in opinia mea este. Via din ce stiu are 50 de ani.
    Si mi-a placut si FR de la Gramma in acest sens. Tot vita veche (parca in jur de 25 de ani). Si mai e Cuvee Alexandru de la SERVE la care din ce stiu via nu mai exista, din pacate.
    Restul e tacere…in ceea ce priveste polemica de mai sus.

  17. Hai că la final mă și amuz! Individul ăsta anonim, adică fără față, care ne invită să ”trăim” ca el, adică ca niște neica-nimeni, mai și predă ”meseria” asta…mi-a făcut ziua mai frumoasă! Caldă este ea și fără ‘mnealui))))

  18. florin

    Nu cred ca ar fi un baiat rau “Amarel” (in general)! Doar ca (in particular) lucreaza la o vinarie concurenta. Si imi aminteste (pe alocuri) de Marchiz sau de cuva cu vitriol a “mesterului” Moisescu !

    • vinuri povestite

      Florin,
      Amarel e ceea ce isi doreste sa fie, adica un anonim. Si orice opinie sau discutie in contradictoriu sub acoperirea anonimatului nu are puterea de a aduce nici un graunte de bine sau de rau in aceasta lume, pentru ca nu are nicio miza.

  19. Il bagam cam mult in seama pe analfabetul asta care toarna pe gat pana nu mai stie de el si o data pe luna alege aleator un blog in care sa-si marcheze teritoriul de dobitoaca. Mi-e atat de cunoscuta lipsa spatiilor dupa semnele de punctuatie, incat m-am plictisit. I-am predat la un moment dat un curs despre asta si mi-a zis ca a intrebat fosta lui profesoara de romana si nu e asa.
    “ne dam cu totii cu parerea pe meseria altora”?!?! – limbaj de ospatar?
    “o tara de bloggeri ratati si de agiamii care nu isi gasesc locul in societate,critica paiul din ochii altuora dar nu vad parul din ochii lor.” – aici a gresit adresa, a uitat ca nu mai e la mine in curte. Se vede ca foloseste DEX-ul la fiecare expresie, doar ca “agiamiu” a crezut ca stie cum se scrie.
    “vindeti castraveti la gradinari” – asta e direct din tiganie. La toata lumeaaa!! La toti dusmanii mei!!

    Nu ca as fi de acord ca SB VV ar fi un vin de terroir 🙂

    P.S. Facem pariu ca mai vine cel putin o data?

  20. Mihai, zici asta din cauza pastrarii vinului pe drojdii mult timp? Sau stii si alte lucruri pe care noi nu le stim? Hai sa vorbim, din comentariile astea chiar lipseste un pic de discutie la subiect. 🙂

  21. Am fost plecat toata ziua. Cred ca ar fi de scris vreo 2 pagini despre “de ce nu”. Intreaga compunere s-ar baza pe prezumtia de vinovatie, asa cum vad eu lucrurile, si nu zic de Stirbey in special. Cand vom avea laboratoare specializate care sa ne spuna clar ce si cum, cand va exista o transparenta reala in toate voi renunta la prezumtia respectiva. Si atunci mi-ar ramane doar cele 87 (?) de substante permise de lege a fi adaugate.
    Eu nu vad niste caracteristici unicat in zona, mai ales cand vorbim de SB. Peste gard (Avincis) ultimul SB baut era de 74 pct (si nu la Ginger, Sorin 🙂 ).
    In acelasi timp, SB-ul Vitis Vetus 2009 e in primele doua baute de mine vreodata din surse romanesti. Din 60. E superb, dar n-as zice terroir. Inca.

    • vinuri povestite

      Mihai, te rog sa ma ierti, dar daca pornesti de la prezumtia de vinovatie, zau ca nu inteleg de ce mai bei si analizezi vinuri, din moment ce te astepti tot timpul sa gasesti in ele 87 (?) de substante.

  22. Marius Nemescu

    Buna ziua,
    Interesanta si ….nu prea polemica. Autoarea articolului poate scrie ce doreste dansa pe blog, ii apartine.Inclusiv impresii de calatorie.
    Terroir-ul nu tine de statul pe drojdie, terroirul inseamna si conditii pedoclimatice, si materie prima (via) si tehnica de vinificare, maturare. Asa ca e putin mai complicat.La conditii naturale egale (sol,unghi de expunere solara, intensitate vant, umiditate etc),varsta si calitatea vitei de vie fac diferenta, presupunand ca tehnica este oarecum la acelasi nivel.Sa nu uitam si geniul oenologului care isi pune amprenta.
    Nu mai dati cu pietre unii in alti, beti vin, impartasiti opinii si respectati-va. Sunteti amatori,ca si mine, dealtfel, desi am castigat paine din acest domeniu.
    cat despre noi, bloggerii si amatorii, sa nu uitam ca sunt profesionisti care fie au lucrat cu sute de mii de vinuri (sommelieri profesionisti ce au activat peste hotare) fie au produs vinuri de calitate (oenologi) si care au mai multe cunostinte si experienta.Daca ei nu se injura…sa nu o facem nici noi !

    • vinuri povestite

      Buna seara. Aveti dreptate, si in ceea ce priveste terroirul si legat de faptul ca, din pacate, n-a prea fost nicio dezbatere.

  23. E vorba de alegerea drojdiilor, nu neaparat de statul “pe ele”. Am o drojdie pe care inca n-a descoprit-o concurenta. Vinul meu e altfel. Am mai auzit ca daca pun un pic de suc de mere in must.. samd.

  24. @Marius Nemescu:
    Statul pe drojdii e considerat de unii ca reducand influenta terroir-ului, deoarece genereaza propriile arome si schimba textura vinului (in functie si de cat se tine vinul pe drojdii, cat batonnage se face si altele pe care nu le stiu). Nu zic ca e cazul cu Vitis Vetus de la Stirbey. Sincer, habar n-am. 🙂 Si da, aveti dreptate, nu suntem mari cunoscatori si nici nu cred ca avem pretentiile astea.

    Totusi, eu personal nu cred ca exista locuri cu conditii identice, asa cum nu exista conducatori de tren identici. Varsta si calitatea viei tin foarte mult de alegerile oamenilor care fac vinul (pastreaza via sau o replanteaza, o ingrijesc intr-un anume fel) – oamenii fac si ei, poate, parte din terroir. 🙂 Dar in mod sigur nue vorba doar de ei. Mie nu mi-e foarte clar ce inseamna “geniul oenologului”.

    @Mihai:
    Stiu si eu… Oricum, daca e s-o iei asa, inseamna ca sunt pe la noi cativa producatori care pun in fiecare vin al lor alta drojdie nedescoperita de concurenta. Si alt tip de suc de mere. 🙂

  25. Eu sunt de acord cu Kissack, atunci cand vine vorba de terroir: solul este cel mai important. Iar exemplul sau cu vinuri diferite din diverse parti ale aceleiasi podgorii dar vinificate identic, este relevant. E altceva acolo, care nu tine nici de drojdii, nici de alte mumbo-jumbo, ci de componenta diferita a solului pe diferite parcele.

    Jacques Guineaudeau, mustaciosul de la Chteau Lafleur, un tip care-si cunoaste fiecare patratica de vie si fantastica varietate a solurilor de pe proprietatea sa, i-a spus ceva interesant lui Kissack in urma unei vizite:

    “Jacques would argue, however, that far more important than the vine is terroir. Indeed, when I walked around the vineyard of Lafleur with him in the summer of 2012 he asserted that he would rather work with young vines on a great terroir, than with old and venerable vines planted on more questionable soils. Not because he would look forward to when his young vines had matured, but because he truly believes it is the soil that matters, not the age nor variety of the vines.”

    Deci, degeaba ai vite vechi daca ai sol mediocru. Toate conteaza dar trebuie sa fie o armonie continua intre toate elementele. Asta e terroir adevarat…

  26. @Ciprian: proababil ca solul e intr-adevar foarte important. Mai e pe winedoctor si un alt articol foarte interesant despre experimentul celor de la Chateau Margaux – apar diferente sesizabile intre vinuri obtinute conform principiilor agriculturii biodinamice, organice si “clasice”. Strugurii sunt crescuti pe randuri intercalate. Ma rog, nu are rost sa fac eu un sumar, articolul e mai mult decat interesant:
    http://www.thewinedoctor.com/tastingsformal/margaux2012a.shtml

    Eu unul chiar nu stiu prea bine ce este terroir-ul, daca as creste vie si as face vin poate ca as avea o idee mai clara. In schimb cred ca pot recunoaste (macar uneori) vinurile care exprima ceva unic ori diferit, fara ca acel “ceva” sa para fortat ori artificial. Din punctul asta de vedere, Vitis Vetus e pentru mine un “vin de terroir”, la fel ca vinurile de la Nachbil ori uneori Wine Princess. Si tot din punctul asta de vedere, “definitia” Monei e cea mai buna.

    P.S.: Mi se pare ca nu m-am exprimat foarte bine – ma refeream la drojdii nu ca la o “parte” din terroir (desi tot pe winedoctor e o scurta discutie interesanta in sensul asta), ci ca la ceva ce ar putea acoperi uneori expresia terroir-ului.

  27. Daca vorbim de drojdii naturale, acestea ar trebui sa faca parte din terroir

  28. @Ciprian: Sigur ca da. Se pare ca oricat incerc s-o clarific, nu iese bine. 🙂

    • vinuri povestite

      Sorin, eu sunt pentru definitia globala a vinului de terrorir ca diferenta, desi cred impreuna cu Ciprian ca solul este elementul determinant (terroir adica 🙂 impreuna cu conditiile climatice locale care determina un anume tip de vin.
      Dar, mai consider ca aceasta teorie nu se poate aplica la fel in Lumea Veche si in cea Noua, si mai ales in Lumea noua din Lumea Veche. Daca Franta, de exemplu, are o traditie in identificarea si parcelarea acestor soluri inca de pe vremea calugarilor cistercieni, sunt multe alte zone in care aceasta traditie nu s-a prea transmis. In Franta, ai un retetar si tot ce-ti trebuie e acel terroir. In Romania, totul trebuie reconstruit si ai nevoie mai ales de oameni care sa taie via si sa faca vinul, oameni care sa refaca aceasta experienta care s-a transmis partial sau s-a pierdut.

  29. Dan

    Terroir inseamna in primul rand traditie si respectul pentru solul, pamantul pe care il lucrezi si pe care vrei sa il intelegi cat mai bine. Si altii fac vinuri de mii de ani dar nu au dezvoltat o intelegere a legaturii stranse dintre pamant si vie ca francezii.
    In ceea ce priveste Romania cred ca se pune mai mult problema de cosntruit decat de reconstruit…si de aici intrebarea am avut noi candva conceptul de terroir adoptat si implementat, in adevaratul sau inteles, in Romania? Si daca da, unde sunt datele, observatiile si rezultatele obtinute? Unde sunt marile vinuri de terroir obtinute astfel?
    Eu zic ca nu…eventual poate am avut punctual oenologi francezi care au incercat sa inteleaga cat mai bine solul, dupa modelul scolii la care s-au format…dar de aici pana la terroir este cale lunga,iar la o abrodare sistemica ma tem ca nu a existat niciodata.
    Acum producatorii romani vorbesc de terroir si de Bordeaux-ul Romaniei dar acestea sunt eforturi pur de marketing care prinde la o anumita categorie de cosunumatori mai snobi, pentru a stoarce un ban in plus. Adevarata aplecare spre intelerea terroir-ului nu o vad decat la putini. Si aceia sunt cei care nu defileaza toata ziua cu genul asta de concepte bombastice in discurs…pentru ca stiu ca la ora actual sa vorbesti de terroir in Romania (tara cu traditei zero pentru asa ceva) este usor desuet….
    Eu cand aud un productor vorbind despre terroir&stuff devin un pic sceptic. Ii prefere pe cei care vorbesc prin vinurile pe care le produc, decat in concepte de marketing.

  30. Oare exista la noi o adevarata clasificare a solurilor din principalele zone viticole? Ca m-am saturat sa citesc doar chestii de genul: “solul mai degraba sarac”, “componenta solului”, etc. Vreau si eu sa stiu exact care-i componenta solurilor, sub-solurilor, starea drenajului natural si alte asemenea informatii plictisitoare 🙂

    • Vera

      Exista… pentru tot teritoriul Romaniei…intrebati-i pe geologi…ei stiu cel mai bine si despre sol si despre subsol…si multe altele…

Leave a Reply to Ciprian Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.