Delicii experimentale cu vinuri din Georgia

Cand am acceptat invitatia unei degustari in orb la Ginger, nu am prevazut amploarea surprizei care ni se pregatea. Credeam ca o sa fie o simpla degustare dar, Cezar Filip si Doru Pencea, pasionatii gastronomi de la Ginger, ne asteptau cu o propunere inedita: un concept mai flexibil de notare a vinurilor. Dincolo de aprecierea calitatilor vinului in sine, criteriul hotarator de evaluare urma sa fie capacitatea lor de a se asocia cu diferite preparate culinare.

Cele 5 vinuri albe au fost servite alaturi de un platou cu salau, somon si creveti iar cele 5 vinuri rosii au fost insotite de friptura de rata, berbecut si cous-cous cu legume. Am constatat cu aceasta ocazie ca salaul a mers cu aproape toate vinurile albe in timp ce crevetele s-a dovedit un preparat pretentios. Un singur vin, din cele cinci a parut sa-i convina. La fel, berbecutul a acompaniat fara conflicte dramatice cam toate vinurile rosii, spre deosebire de rata care s-a dovedit foarte mofturoasa.

Marea surpriza a fost insa momentul in care identitatea vinurilor ne-a fost dezvaluita si am realizat ca fusese, de fapt, cu cateva exceptii, o degustare in orb de vinuri georgiene. In lumea iubitorilor de vin, licorile georgiene au o faima anume, data mai ales de faptul ca soiurile lor de strugure (Saperavi, Rkatsiteli) sunt prefiloxerice. A fost prima mea intalnire cu vinurile din Georgia si presimt de pe acum ca o sa devina o prietenie de lunga durata. Mi-au placut atat vinurile albe cat si cele rosii. Vinurile rosii din strugurele Saperavi aveau o lejera nota afumata, ceea ce m-a facut sa ma gandesc ca ar putea fi asociate de minune cu vanat si mancaruri mai grele. Vinurile albe m-au impresionat prin complexitatea aromatica (miere, caprifoi, as zice chiar o aroma apropiata de cea a zambilei) care ne-a amagit cu tot felul de presupuneri in privinta soiului de strugure in momentul degustarii in orb.

Iata clasamentul vinurilor degustate asa cum a rezultat din media notelor participantilor:

Vinuri albe

  1. Alba Valahica 2007, Davino
  2. Tsolikouri 2007, Podgoria Tvishi
  3. Tsinandali 2008, Podgoria Tsinandali
  4. Alaverdi 2008, Podgoria Kakheti
  5. Negrini 2007, Sauvignon Blanc si Feteasca Regala

Vinuri rosii

  1. Easy by Enira, 2008
  2. Cabernet by Enira, 2008
  3. Mukuzani 2006, Podgoria Mukuzani
  4. Napareuli 2008, Podgoria Napareuli
  5. Saperavi 2007, Podgoria Kakheti

A fost un experiment deosebit de eficient mai ales pentru constientizarea importantei pe care o are reusita echilibrului dintre vin si mancare. Am avut dovada palpabila a faptului ca o mancare potrivita poate schimba semnificativ prima impresie despre vin. A fost cazul vinului Alba Valahica Davino, pe care restul de zahar rezidual mi s-a parut ca l-a avantajat in combinatia cu mancarea si caruia, in absenta criteriului culinar, i l-as fi preferat pe Tsolikouri.

P.s. Multumiri speciale lui Doru Pencea, care mi-a oferit informatii despre vinurile georgiene si lui Cezar Ioan, care mi-a imprumutat pozele din acest articol

17 Comments

Filed under drinking in good company, soiuri de strugure

17 Responses to Delicii experimentale cu vinuri din Georgia

  1. behemoth40

    Cobor in pivnita cu Doru ma inarmez cu o sticla de Rheingau Schloss Vollrads Riesling Spatlese 2006,comand o salata cu rulouri de Roast Beef branza si ierburi fine,un cocosel galletto[intreg] si o portie mare de legume gratinate. Off… Easy inaintea Cabernetului,interesant.

  2. Pentru mine, Easy a fost o dezamagire; ori a fost o sticla cu probleme, ori chiar nu mai agreez acest stil deloc. Oricum, nu mi se pare o afacere buna la pretul de la noi (la bulgari e alta poveste)

    • Ciprian, cred ca nu mai agreezi tu stilul. Easy a iesit primul prin jocul mediei, eu am votat pentru Cabernet pe unu :). Si da, preturile sunt nejustificat de mari la noi fata de Bulgaria.

  3. Vinurile din Georgia sunt de vanzare in Romania?

  4. scuze, nu era Tsilivi ci Tiflisi Marani 🙂

  5. Victor

    Da, in Real este o gama de vinuri din Georgia, dar alegerea vinurilor de acolo poate ca nu a fost facuta chiar potrivit, avand in vedere ca ei urmaresc in primul rand pretul. In ceea ce priveste vinurile degustate la Ginger – sunt de la alt producator si de un alt nivel. Importatorul se numeste Omprico Trade SRL, telefon 0732129598. Producatorul de la care ei importa se numeste Teliani Valley, iar site-ul este http://www.telianivalley.com. Despre vinuri pot sa spun ca intradevar sunt deosebite, mai ales prin soiurile specifice locului – Saperavi, Tsolicouri, Mtvani, Rkatiteli, Odjaleshi, Alesandruli si multe altele, in total sunt vre-o 500 de soiuri aborigene, care se cultiva in Georgia. Si desigur, povestea acestei tari despre vie si vinuri. Dupa cum zicea un francez prin secolul XVII – cand georgienii faceau vin, francezii inca nu stiau sa bea nici lapte.

  6. Mihai Enache

    Am degustat si eu vinurile din Real de la Tfilisi Marani dar si pe cele de la Teliani.
    Victor, Realul nu se orienteaza numai dupa pret, gasesti si vinuiri de calitate acolo, iar Mukuzani, de la Tfilisi Marani pe care il stiam din Georgia se incadreaza la categoria “excelent”, asa si Khvanchkara. Saperavi atat de la Tfilisi cat si de la Telavi sunt la categoria “heavy duty” :)..mancaruri grele, grave.
    Oricum, ma bucur tare mult ca vinuruile din Georgia au ajuns si in Romania in cele din urma.

    Sa aveti pofta! 🙂

  7. Victor

    da Mihai, de acord ca Realul nu se orienteaza numai dupa pret. De acord ca Khvanchikara e bun. Mukuzani de la Tiflis Marani din cate stiu eu nu au, au Napareuli, care este tot un Saperavi , doar ca este din regiunea Napareuli. Eu am vrut sa spun ca cei care le-au adus in Real – nu prea se ocupa de ele si cel putin in Real AFI Palas – de vre-o luna de zile sortimentul Napareuli lipseste cu desavarsire, iar la intrebarea daca mai aveti in stoc acest vin, raspunsul a fost -“nu stiu” ( am intrebat de vre-o 5 ori in decursul timpului, persoane diferite). Nu am nimic nici cu Teliani Valley si nici Cu Tiflis Marani, e bine ca au venit. Da , am vrut sa te intreb, vinurile de la Teliani Valley unde le-ai degustat sau unde le-ai gasit in vanzare? Eu stiu ca sunt la Ginger si la un magazin in Pipera. Mai sunt si in alta parte, mai in oras? Merci.

    • Mihai Enache

      Salutare,

      Vinurile de la Teliani le-am cumparat din Polonia, Cracovia mai precis. Este um magazin de vinuri chiar langa Fabrica lui Oskar Schindler care avea numai vinuri din Georgia, Moldova si …Romania..de aia am intrat.
      La Real ce sa zic, am fost aseara sa imi iau de ale gurii..eu ma duc la Vitan si aici avea Mukuzani, nu m-am uitat de Napareuli.
      Cred ca importatotul nu are treaba cu ce fac baietii aia de la raionul de vinuri cu vinurile..cum le ametesc. Eu am gasit J.P.Chenet gramada la Italia..nu cred ca a vrut importatorul sa le puna acolo. 🙂

  8. Borce

    Am trimis ieri un “spion” in Georgia. Omul a luat o valiza speciala pentru vinuri. Sa vedem cu ce impresii vine de la “sursa”!

  9. Victor

    Salutari,
    Eu am cumparat de cateva ori Teliani Valley in Bucuresti de la baietii care importa in Romania.
    Pentru Borce – ne zici si noua ce si cum e in Georgia de la spionul tau?

  10. Borce

    @ Victor: Spionul meu a fost interceptat de separatistii abhazi (sau osetini, nu stim inca) si otravit.

    Fiind bine “trainuit” a supravietuit, dar nu e prea Ok. Voi lua legatura cu el si revin cu detalii.

Leave a Reply