Mouton, dar nu Rothschild…

Din singura calatorie pe care am facut-o in sudul Frantei, pastrez in memorie doua imagini foarte puternice: arborii de pluta tremurand halucinant in aerul fierbinte si suierul cadentat al voletilor lasati in voia mistralului. Visez neincetat sa ma intorc acolo, si pentru ca de Craciun, am primit cel mai frumos cadou pentru cei pasionati de scris si de vin, Moleskine passions – Wine Journal, m-am decis sa-l inaugurez cu o noua rubrica dedicata vinurilor din Languedoc – Roussillon.

Pentru inceput, un vin pe care il consider reprezentativ pentru aceasta zona: Château la Clotte-Fontane, Mouton la Clotte 2006, Coteaux du Languedoc.

Amestec de 60% syrah si 40% grenache, e un vin echilibrat, somptuos, cu nas de fructe coapte, vanilie si cacao. Gustul pastreaza cele trei componente aromatice, si parca se imbogateste, pe final, si cu o nota discreta de tutun. E un vin bine structurat si puternic. Un vin de gastronomie. L-am servit alaturi de o friptura de rata.

Cand vine vorba de vinuri rosii frantuzesti, Languedoc-ul mi se pare una din regiunile cu cel mai bun raport calitate-pret. Sunt in general, vinuri de asamblaj, din soiuri de strugure traditionale zonei: grenache, cinsault, mourvèdre, syrah, carignan. Sunt vinuri vii, generoase ca soarele Mediteranei, cu buchete adesea impresionante si cu potential mare de invechire.

5 Comments

Filed under vinuri povestite şi recomandate

5 Responses to Mouton, dar nu Rothschild…

  1. Octav Borce

    Daaaa … dar acel sud mai are campurile de lavanda si “cantecele” cigalelor …
    http://www.youtube.com/watch?v=LJyQrg1S5Qw&feature=related

  2. Doamna T

    Urraa !
    Ne vei prezenta un vin din sud in fiecare saptamana ?

  3. Si pe mine ma bate gandul sa imi iau si un Wine Journal dar si un Recipe Journal (pentru Geta, sotia mea). Am vazut ca sunt la Carturesti 🙂 Cat despre vinuri, Rhone si Languedoc sunt mai mult decat binevenite 😀 Ceva recomandari din Austria?

Leave a Reply to Bogdan Bocse Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.