O sampanie rosie de Craciun ?

O cheama Prahova Valley si e facuta dintr-un amestec de Merlot, Pinot Noir si Cabernet Sauvignon,  in proportii egale. Sampania asta e o ciudatenie, dar in acelasi timp te surprinde pentru ca e un amestec de vinuri foarte reusit. Are corp, e bine echilibrata si are aroma fructata. Nu te va face de ras, ba chiar poate fi o surpriza pentru invitati, prieteni sau mama soacra la care te duci in vizita de Craciun. Are insa cam putine bule, tocmai pentru ca e…rosie. Se gaseste in orice hypermarket care se respecta, la un pret decent.

Sampania rosie e o raritate. Francezii in special, nu prea fac sampanii rosii, dintr-un motiv foarte simplu. Strugurele rosu de tip merlot sau cabernet e mai putin acid si are o cantitate mare de tanin, deci bietele bule au putine sanse sa se formeze si sa zburde in voie. In plus, culoarea rosie oculteaza jocul bulelor in pahar, care, dupa mine, e unul din deliciile degustarii sampaniei.

As incerca-o cu trufe…

5 Comments

Filed under vinuri rare

5 Responses to O sampanie rosie de Craciun ?

  1. Utile informatiile, mai ales daca obiectul este accesibil ca pret. Insa apare o intrebare… mama sau mama soacra nu sunt, de regula, fani ai bauturilor seci. Exista vreo alternativa?

    • Mentiunea “sec” in materie de sampanie, e diferita de cea de la vinuri. Un vin sec are pana in 4 grame de zahar la litru, in timp ce o sampanie de tip sec are intre 17 si 35 de grame la litru. Iti poti incerca norocul cu mama soacra, cu o sampanie din chardonnay, “Blanc de blancs”, mai onctuoasa si mai parfumata decat cea rosie, dar tot din categoria sec. O sampanie demi-sec inseamna cam 50 de grame de zahar la litru. Desigur, exista si posibilitatea s-o detesti pe mama-soacra… 🙂

  2. tii in ce atmosfera de sarbatori am intrat cu articolul asta… si mi-am adus aminte de singura sampanie rosie pe care am baut-o vreodata. memorabila: cordon rouge.

  3. ela

    Eu am gasit sampanie frantuzeasca de calitate aici: http://www.dordefin.ro/Sampanii.htm .

Leave a Reply