Sambata delicioasa

Cu totii avem amintiri preferate din copilarie, imagini care, uneori, declansate din te miri ce, te poarta cu decenii in urma. Amintirile mele preferatele sunt sesiunile de cooking cu bunica mea. Aveam probabil, in jur de cinci ani, si vinerea, faceam cu bunica biscuiti. Eram innebunita dupa asta, si imi aduc aminte foarte bine ca, in fiecare vineri, la ora patru, o asteptam sa se intoarca de la birou, catarata pe poarta, cu o tenacitate de caine. E una din imaginile cele mai luminoase pe care le pastrez din copilarie. Imi mai aduc aminte ca aveam niste forme de biscuiti foarte smechere, nemtesti. Preferata mea era “pinguinul”, o forma nedefinita cu un gat foarte lung si subtire, care se cocea foarte repede si se rupea, din care cauza, rezultau foarte putini biscuiti intregi. Cei care rezistau, numiti “marfa de contrabanda”, faceau obiectul unor schimburi avantajoase intre mine si fratele meu, si erau punctul de atractie al saptamanii. Am ramas din copilarie cu o fascinatie pentru prajituri si poate asa se si explica de ce am o mare admiratie pentru bucatari.

Hungarian/Szekely Cooking Performance, sesiunea de sambata de la Omnivore’s Dilemma, a fost o reintoarcere miraculoasa in acel spatiu atemporal. Impreuna cu Aaron, Alina si Lorand am avut senzatia ca refac ritualuri din copilarie. Pregatirile au fost serioase, iar rezultatele delicioase.

Aaron Balazs si Lorand Bartha au gatit: Gulyas, mancare delicoasa de primavara, cartofi la cuptor, coltunasi cu prune.

A fost o sambata care m-a improspatat. E nemaipomenit sa depasesti din cand in cand, contururile lucrurilor pe care stii sa le faci, si sa te avanti spre alte teritorii…

PS. Poze de Aaron Balazs, Alina Floroi, Lorand Bartha, Mona Arsulescu

17 Comments

Filed under gastronomie și taifas culinar

17 Responses to Sambata delicioasa

  1. Borce

    Intrebare de baraj: ce vin este potrivit cu gulyas-ul?

    • Depinde de gulyas. Aaron a gatit Székely Gulyás Leves, care e o supa, de obicei, picanta sau foarte picanta, in functie de dispozitia bucatarului :). Asa ca eu nu m-as hazarda sa o combin neaparat cu un vin. Daca vorbim de Gulyas-ul din Banat, care e ca o tocanita, as zice ca ar merge un Cabernet Sauvignon.

  2. Aaron Balazs

    Gulyas leves, cum am facut eu e usor dulce, nu foarte iute, si are foarte mult chimen, totusi este destul de condimentat.

    Nu ma pricep la vinuri, doar imi plac. Dar daca ar trebui sa recomand ceva, ar fi ceva la fel de condimentat, care sa completeze Gulyasul, sau ar fi ceva foarte light, poate un frizzante.

  3. Aaron Balazs

    In orice caz merge, si inainte si dupa, o palinka 😉

  4. Dupa parerea mea cu gulyás-ul obligatoriu merge inainte palinka de prune, sau chimion secuiesc, si dupa – fiind facut din carne de vita – un vin rosu. De care fel sa spuna cea care e experta pe tema. Eu as prefera un vin rosu demisec.

    Mama lui Áron. :)))

    • Parca as ramane la palinka, asta pana o sa gust un chimion secuiesc :). Una din regulile asocierii vinului cu mancarea spune ca mancarea specifica dintr-o anumita zona, merge la sigur cu bautura din aceea zona, e ca un fel de reteta verificata de generatii. Alta regula spune ca trebuie sa avem un echilibru de arome (un vin dulce la o mancare dulce) si de corpolenta ( un vin corpolent la o mancare corpolenta). Gulyas leves mi se pare foarte condimentat ca sa fie baut alaturi de un vin rosu, l-ar ucide. As face un experiment cu un vin alb -Gewurtztraminer sau Pinot Gris. Dar sigur, un vin rosu poate merge dupa gulyas, la un fel de mancare cu carne…

  5. ce ziceti de un riesling sec fara rest de zahar racit bine cat sa brumeze paharul?

    imi place ce vad aici. unde este mai exact Omnivore’s Dilemma ?

    vreau sa va vizitez. merci.

    • Sunt un mare fun al rieslingului ! Merita sa incercam.
      Multumim de apreciere. Omnivore’s Dilemma e pe Calea Victoriei la 214, usor vis-a-vis de strada Frumoasa :). Doar ca nu ne vei gasi pe noi. In general, in fiecare week-end aici se organizeaza cooking performance-uri cu pasionati ai bucatariei. Sambata trecuta au gatit prietenii mei, Aaron si Lorand. Nu stiu cine va mai gati saptamana viitoare. Dar, merita sa te duci oricum, e un spatiu prietenos, iar pe noi ne poti vizita in acest spatiu virtual…

  6. Omnivore’s Dilemma, Calea Victoriei 214 http://www.omnivores.ro
    Suna sexy vinul ala, cu sau fara gulyas.
    Asteptam verdictul!

  7. sambata asta imi programez o masa la dilema atunci. reactii dupa pe blog 🙂

  8. Alinax

    Asteptam cu interes. For you info, Aaron, Lorand, Mona si cu mine am fost bucatari invitati doar pentru o zi. La Omnivore in fiecare week-end sunt guest chefs.

  9. boris

    Pentru gulyasul din Banat as recomanda un Shiraz, se potriveste extraordinar cu mancarurile picante si cu mirodeniile!

    • irina

      Exact asta voiam sa zic si eu, mie pe lângă gulaş mi se pare grozav un vin roşu plin, care se ţine pe propriile picioare, cum e shirazul. Şi/sau o palincă bine odihnită într-un butoi de cireş, cum mi-a dat mie să gust o clujeancă. Dar dacă zici mata că mai degrabă alb, am să încerc…

      • Merge si vinul alb si vinul rosu. Cel rosu, shirazul, care se tine pe propriile picioare, merge la guyas tip tocanita. Noi am gatit varianta secuiasca, care e o supa. Si la asta, as zice ca merge mai bine un alb, fresh si condimentat cum e Gewurztraminerul…

Leave a Reply