Vinul inghetat

Prima impresie

Ca si vin jaune-ul din Jura, eiswein-ul face parte din categoria vinurilor speciale, pe care merita sa le incerci macar o data in viata. Imi amintesc ca prima data cand am gustat un eiswein, ceea ce m-a uimit cel mai tare, a fost faptul ca nu era atat de dulce pe cat ma asteptam. Nu era, de exemplu, ca “Lacrima lui Ovidiu”, ca sa ma raportez la o experienta cunoscuta de multa lume de la noi. Era un vin foarte aromat, fructos, aroma puternica iti inducea asteptarea de dulce, dar, in acelasi timp finish-ul era spre sec. Parca zaharul nu-ti sarea asa, direct in fata. Eiswein-ul pe care l-am gasit la Bruno si pe care l-am degustat, este produs in Germania de Carl Reh si are o aroma invaluitoare de gutuie. Gutuia se simte si la gust, dar apoi evolueaza treptat spre miere, un fel de miere pe care imi aduc aminte ca l-am gustat candva…

Si putina istorie…

Eiswein-ul e originar din zona germana, unde era facut prin excelenta din strugurele tipic, rieslingul. Numele i se datoreaza modului special in care sunt tratati strugurii. Ei sunt lasati sa inghete pe vrej si sunt culesi la – 8 grade celsius. La aceasta temperatura apa din strugure ingheata, dar nu si zaharul, iar strugurii, procesati imediat dupa ce au fost culesi, lasa sa curga numai zaharurile. Din aceste motive, productia de eiswein este mica si se limiteaza la aria climatica ce poate permite temperaturi scazute. Astazi, se face eiswein in Alsacia (in anii cand temperatura o permite) in Austria si Germania, dar mai ales in Canada. Pe langa riesling, sunt folosite si multe alte tipuri de struguri, albi sau rosii: gewurztraminer, vidal, cabernet franc.  Datorita conditiilor climatice propice, Canada este astazi principalul producator de icewine. In 1991, primul vin canadian care lua o medalie de aur la un concurs de vinuri, era un icewine -Vidal 1989, domeniul Inniskillin. Icewine-ul canadian s-a impus pe piata si datorita pretului, aproape la jumatate fata de cel european. Probabil cel mai bun, dar si cel mai scump eiswein se face in Alsacia. Un Gewurztraminer Grand Cru Vendanges Tardives 1995 costa 230 de euro, un Riesling Grand Cru Vendanges Tardives 1990, 200 de euro. Si asta in conditiile in care sticlele sunt de 375 ml !

4 Comments

Filed under vinuri rare

4 Responses to Vinul inghetat

  1. Borce

    Daca un “grand buveur “ al neamului, spunea despre vin ca trebuie sa fie “mult, rece, gratis”, eiswein-ul este exact contrariul ….

    Parerea mea este ca trebuie servit la o temperatura usor mai ridicata decat cea standard pentru vinuri albe pentru a i se simti “delicatetea”

    Si inca ceva …. Este un vin “delicat” si la continutul de alcool …. Nu stiu cum sunt alte eiswein-uri, dar vinul din povestea de fata are doar 10,5% alcool ….

    • Despre marele bautor al neamului nu indraznesc sa ma pronunt…
      Temperatura de servire a unui vin alb, ca si a unui eiswein, este de 8-10 grade. E insa adevarat, ca pe masura ce se incalzeste, vinul isi etaleaza aromele, dar uneori si defectele ;). Totusi, avand in vedere ca vinul se incalzeste stand in pahar cu 2-3 grade, iar eiswein-ul nu e genul de vin pe care sa-l dai repede pe gat, eu as ramane tot la temperatura de 8-10 grade.
      Eiswein-ul nu e din categoria vinurilor licoroase cu alcool adaugat, cum este, de exemplu, Lacrima lui Ovidiu, iar pentru un vin alb, o concentratie alcoolica de 10 -11% este normala. Mai mult chiar, am intalnit Rieslinguri germane cu tarie alcoolica de 8,5 -9% care erau totusi, foarte bune. Dar iti multumesc pentru observatie, poate ar fi interesant sa scriu un post despre tipurile de vinuri de desert, cu si fara alcool adaugat…

  2. Borce

    Si asa ajungem la “vinul” de porto, nu?

Leave a Reply