Despre mine

De curand, prietena mea, Pythia, mi-a facut horoscopul si mi-a zis:  ”Draga, trebuie sa iei viata de la capat. Trage aer in piept, inchide ochii si mai incearca o data.” Bine, mi-am spus, si cum naiba faci asta ?!

M-am gandit ca totul incepe in copilarie cu dorintele pe care le-ai ignorat pe masura ce ai crescut. Nu poti ramane coerent cu tine, daca nu te intorci acolo si te confrunti cu ele. In copilarie, ma fascinau cartile si paharele. La noi in casa erau din plin. Dupa ce am crescut, mi-am dorit sa ma fac ziarista dar, dintr-o intamplare, m-am facut PR-ista. Apoi am facut un curs de oenologie la Institutul Francez, cu Anne-Marie Rosenberg, care mi-a deschis poarta unui univers miraculos, o lume de arome si culoare, captiva intr-o sticla de vin.

In cele din urma, am realizat ca singurul lucru pe care stiu sa-l fac foarte bine e sa spun o poveste. Faptul ca ati deschis aceasta pagina o dovedeste…

PS. Photo by Aaron Balazs, shortCUT

40 Responses to Despre mine

  1. Once

    Foarte tare blogul. Am citit fascinata. Imi place si designul (bravo A&A). Mai revin. 🙂

  2. Succes si la mai multe scrieri despre vin!

  3. Multumesc. Altfel nici nu ti-as fi urat succes. :))

  4. Buna, a… Vinuri povestite!

    Felicitari pentru blog! O aparitie de bun augur… Noua (vorbesc si pentru colegul meu Cezar Ioan) ne-au placut foarte mult postarile si am vrea sa semnalam aparitia blogului in revista Vinul.Ro sub forma unui interviu. Se poate o adresa de email?
    Multumesc frumos!
    PS: Foarte tare fotografia!

  5. stere

    Vinuri, locuri furmoase si copilarie. E un blog – basm…

  6. Draga mea,

    Cu multa placere am citit povestile tale despre vin, care-mi lumineaza ziua de fiecare data cand ma intalnesc cu ele. Fiind, la randul meu, un impatimit al licorilor lui Bacchus, as vedea sa schimbam impresii si pe paginile unde pasiunea noastra converge, drept pentru care te invit cu drag pe blogul meu, vin si plec la http://www.vinsiplec.winespot.ro.

    Cu prietenie,

    Razvan Jurca

    • Draga Razvan,

      Nici nu stii cata placere imi face comentariul tau! Iti multumesc pentru invitatie, voi veni in vizita. Eu sunt mai lenta si mai timida, ca broasca testoasa din poveste, dar daca ma pornesc, intrec iepurele :).

      Cu simpatie,
      Mona

  7. Daniela

    super idee, super fotografie
    stiam ca stii sa povestesti:))

  8. sunt cumva uimit-indragostita adica fermecata 🙂 de talentul tau de povestitoare.
    trebuie sa mai spun un “multumesc” din tot sufletul pentru ca povestile tale m-au ajutat azi sa tac un pic mai mult… aveam mare nevoie.
    catre cuvinte insa usile ne sunt mereu deschise in timp ce fata de tacere raportarile noastre sunt asa stranii.
    hei, dar cine e povestitoare aici???
    vreau si eu blog pe wordpress …

  9. Sabina

    Foarte, foarte fain blogul! Felicitari!
    O intrebare: cursul respectiv de oenologie se mai tine? Nu gasesc nimic pe site-ul institutului 🙁

    • Multumesc frumos. Din pacate, cursul nu s-a facut decat 2 ani (2005- 2007). Apoi s-a schimbat directorul de cursuri al Institutului si Anne-Marie s-a apucat sa-si produca vinul propriu…

  10. hello, mona
    acuma te-ai procopsit şi cu un motan
    pe blogul tău cu dopuri-bigudiuri
    de vină e numele incitant
    şi link-ul cu schepsis de pe blogul lui alibus
    dar mai ales curgerea rubinie
    a cuvintelor tale în paharul poveştilor
    acurateţea scrierii ca un vin premium
    care îmbată papilele dinlăuntrului

    în ce mă priveşte, lucru curios pentru o felină,
    am descoperit că vinum est bonum
    în urma unei vizite pe blogul pivnicerului
    care locuieşte la etajul inferior al casei mele
    în tainiţa numită http://pivnicer.blogspot.com/

    prietenii n-au avut nimic de obiectat
    faptul i-ar fi plăcut poate şi lui omar khayyam
    în alte condiţii de timp şi de spaţiu

    şi fiindcă am descoperit că-ţi plac licorile helvete
    cândva am să-l rog pe pivnicer să povestească pentru tine
    despre o familie de elveţieni care produc vinuri în… toscana
    într-una din vilele familiei de medici
    acolo unde via are trandafiri la fiecare capăt de rând
    şi civilizaţia e mult mai veche decât catrenele khayyamiene

    în plus, dacă vei dori vreodată
    să treci puţin pragul blogului meu de mâţ norocos
    căruia nu i-a plăcut niciodată să gătească
    ai să descoperi că semăn izbitor
    cu pisica albă/pisica neagră
    din poza cu merlot-ul rapsod ceptura
    a cărei cămaşă imaculată o face foarte sexy

    • Uau ! Lucky motanul e un poet desavarsit, si presimt, cu musteti atoate simtitoare. Spre deosebire de Oze care se comporta ca o vedeta :).
      Sunt emotionata si fug pana in pivnita sa torn o licoare rubinie in paharul povestilor…

  11. superb blog! felicitari. m-a delectat o ora la cafea.

  12. Giacomo

    Se pare ca sunt dopuri “scoase” …S-au baut vinurile care erau astupate de dopurile alea ? Sunt altele in fiecare dimineata sau numai cand iti faci bucle a doua zi ? Am mult de citit aici , o sa revin dupa ce citesc tot . Am capacitatea de a asocia automat chestii ..de exemplu cand lucrez foarte concentrat si ascult radio ( asta fac tot timpul ) , dupa ce termin lucrarea respectiva , chiar daca dureaza zile sau saptamani , cand examinez detaliile imi suna automat in minte ceea ce ascultam in momentul ala la radio : teatru , muzica clasica sau jazz, sau chiar discutii radiofonice ( interviuri sau recenzii ) ..De fiecare data , fara greseala , cand ma uit la un detaliu , nu revad cum l-am facut ( asta tine deja de rutina , memoria mainilor ) , ci de ceea ce ascultam in acel moment . E o chestie mai noua , de cativa ani, pana atunci asociam mirosuri , sau chiar puteam crea mirosul respectiv , inddiferent unde ma aflam , daca ma gandeam la lacramioare – de exemplu – imi venea in nas un miros puternic de lacramioare , chiar daca eram in tramvai si afara era zapada …mai vorbim, dupa ce te citesc .

    PS cand eram pusti , tata avea in camara bucatariei de la bloc , un rastel pana in tavan , unde tinea vinuri, imbuteliate de el si capsulate cu un soi de dopuri din plastic , ce deveneau cauciuc atunci cand erau fierte , apoi se intareau la loc peste dopul din pluta , sigiland perfect sticla . Avea pe rafturi – erau vreo sase , pe toata lungimea camarii, mama era disperata ca nu mai avea loc de nimic altceva acolo , ii ramanea balconul )- avea pe cele sase sau sapte rafturi, ziceam , numai vin, la litru , pe culori : de la alburiu ca tuica , pe raftul de jos , urma galben , apoi portocaliu ( asta era tare rau , periculos ) , roze si rosu rubiniu ( astea doua imi placeau mie . Si acum tot astea imi plac , chiar daca tata nu mai e de 35 de ani ….Imi place vinul , este o lume de calatorit , mereu alta si mereu surprinzatoare . Vinurile erau selectionate , de pe la fermele PCR-ului , primea in vrac si ii placea sa-l imbutelieze el si sa-l capsuleze cu tot dichisul . De la el am invatat sa respect vinul, nu ma omor dupa tarie ( chiar de loc ) decat iarna , mai ales daca este ger, umblu dupa tuica veritabila de tara , cinstita , caut zeci sau sute de km de jur imprejur, pana gasesc, apoi iau numai de acolo . Palkinca nu-mi place , nu pot sa o beau, nu-mi tine gatul, cum se spune . cred ca nici capul nu-mi tine, dupa ce am experimentat ceva natural , de la mama ei . dar o ls celor cu gaturi din inox , he he he …prietenii stiu de ce . Ma duc sa citesc , e weekend si nu am mai citit de mult ceva nou .

    • Da, s-au baut vinurile alea. Am o colectie de dopuri de care nu ma despart niciodata:)
      Interesant ce spui tu. Pe vremuri, profesoara de engleza ma sfatuia sa las radio sa mearga pe orice post de stiri in limba engleza vreau eu, chiar si cand dorm sau ma ocup cu altceva. Sustinea ca avem capacitatea nativa de a absoarbe informatii in mod inconstient si ca asta e cea mai buna metoda de invatare a unei limbi straine…
      Si eu ma duc sa citesc. Lectura placuta si multumesc pentru vizita !

  13. Giacomo

    http://www.illuminativini.com/
    am primit 4 sticle de vin de la ei , soiuri diferite , numai vin rosu si negru . Ala negru era nemaipomenit , pierdeam orice pariu daca era in cana , era identic cu vinurile de tara ( zaibarele) de la noi, din zona Giurgiu – Mihailesti sau Oltenia , alea care fac dintii mov si se beau alaturi de muraturi si chestii din purcel fripte la tigaie …Mi-a placut mult , le-am baut cum bea pisica laptele …cu lacomie ., ca prostu’, dar era vara si nu gaseam nicaieri aici asa ceva ..cand am inchis ochii dupa ce am baut primul pahar , am avut senzatia ca afara este iarna si zapada ..era Iulie , anul trecut ….Ce ti-e si cu memoria asta a vinului .

  14. Dan Bundur

    Buna! Am aflat de blogul tau la o discutie cu un amic. Acum l-am citit si mi-a placut. Fain. E mare lucru cand oamenii ajung sa faca ceea ce le place. De putin timp am aterizat in lumea vinului, profesional vorbind. Cu siguranta intr-o buna zi o sa ne intalnim la o degustare. Pana atunci, spor!

  15. frumos blog…il citesc de multa vreme
    De foarte putina vreme fac si eu ce imi place..adica fotografie
    de asemenea imi place mult si vinul .
    ma bucur ca te-am cunoscut si sper sa ne vedem la vreo degustare

  16. Ioan

    Este o placere rara zilele astea de a citi ceva scris in limba literara si intelectuala . Eu am parasit Romania de peste 30 de ani si nivelul limbii pe care o primesc la marea majoritate din Site-urile de care le citesc ma umple de tristete . TV-ul nu este nici el mai bun … Astfel ca citirea blogului tau , scris inteligent si frumos este racoritor ca o briza de mare in mijlocul zapuselii din vara Israeliana …

  17. Vera

    Aici am reusit sa dau de tine ca sa-ti urez sa ai parte de tot ce e mai bun (chiar si la degustari de vinuri)! La Multi Ani!
    Te pup,
    Vera

  18. alcor

    draga mea, cred că e momentul să schimbi oglinda aia cu ceva mai adecvat! ce zici? 🙂

  19. Imi place cum povestesti si am sa revin aici la tine sa mai citesc. De fapt m-am abonat pe mail.
    Imi place si grafica din header. Poti sa-mi spui te rog cine a facut-o?

    • vinuri povestite

      Buna Diana. grafica din header si poza de profil sunt facute de un bun prieten, Aaron Balazs, shortCUT.
      Te astept cu placere oricand, pe blog.

  20. Cristian. E.

    E sunt cititor vechi al blogului si de fiecare data nu numai ca citesc, dar si recitesc cu placere fiecare articol. Imi plac mult scrierile de aici si..vinul.. .
    Poza ta este dementiala )):..Ma bucur in primul rand ca vinul nu este misogin si a reusit sa includa in clubul bloggerilor lui si o femeie )):
    Te astept cu noi scrieri..
    Cristian

  21. alcor

    după ce ți’am indicat o oglindă adecvată stilului, acum îți sugerez și’un brad de crăciun tematic.

  22. RAUL

    “Ma Champagne” bonjour ,
    Ca si un admirator – consumator inrait de Champagne (bautura mea preferata…… cu moderatie ! de vre-o cinci ani ) , pana astazi cand am citit intamplator acest “roman” al dvs. despre Champagne , afirm ca nu stiam mare lucru despre ea (o luam in functie de pret ,nici macar nu am citit o eticheta de pe sticla …) ;
    Datorita ” à l’historie du Champagne ” super tare al dvs. pt. care va multumesc mult , pot sa ma laud ca stiu multe lucruri despre Champagne ;
    Imi dau seama acum, de ce ma priveau asa unii prieteni, cand eram invitat la evenimente , stiind ca-mi place “le Chamagne ” ,eu le ziceam ca ma aprovizionez de la un producator “de RILLY- LA – MONTAGNE ” imi ziceau “de tout façons ils viens tous de là bas ” in capul meu nu mai intelegeam nimic ;(afirmativ …..rusine mie !)
    Merci inca o data pt. ce am citit si poate ,o sa va trimit daca reusesc in urmatorii 2-3 ani …, une Champagne , productie proprie .
    Cu stima

  23. viorel

    minunata descoperirea mea, si mai minunata intlnirea cu blogul tau ! nu beau apa de 60 de ani si ma pregetesc sa intru in deceniul noua! in vino veritas ,totul e fals . vinul sta numai in viata ,dupa cum viata sta numai in vin! viorel, mi-e sete.

  24. liliana

    Buna, ai cumva stiinta de vreun curs de oenologie din Romania care merita facut? Multumesc,

    • Mona

      Buna, din pacate, nu stiu sa existe vreun curs de oenologie cu traditie, care sa se tina an de an. In plus, e o distractie costisitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.