De sec si de dulce, de la Constantin Brancoveanu la salamul Glina

In cautare de umbra si racoare prin centrul Bucurestiului, am descoperit o expozitie inedita: “Retete culinare si meniuri – o incercare de istorie gastronomica”, gazduita de Arhivele Nationale ale Romaniei.

publicat in Anuarul Romaniei si al capitalei Bucuresti, 1914-1915

Sunt expuse retete din carti de bucate din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, meniuri ale restaurantelor interbelice, meniuri festive si invitatii la dejunuri simandicoase, meniuri ale catorva vanatori si mese regale, dar si reclame la vin, bere, cafea si ciocolata, publicate in presa vremii. Desi majoritare sunt documentele din perioada interbelica, veti putea vedea si cateva din perioada comunista, printre care un brevet pentru o reteta de zacusca de somn din 1950 si reteta dupa care se fabrica salamul  “Glina” in 1980.

Meniul restaurantului Grigorescu din Pucioasa, august 1938

Cele mai interesante sunt extrasele din cartile de bucate din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea : “Carte intru care se scriu mancarile de peste i raci, stridii, melci, legumi, erburi si alte mancari de sec si de dulce, dupre oranduiala lor”, documente care poate ar merita publicate intr-o carte de gastronomie.

reclama din Ilustratiunea romana, ianuarie 1914

Initiativa Arhivelor mi se pare laudabila, dar, pe de alta parte, locul in care sunt expuse reproducerile din ziarele vremii e impropriu acestui tip de expozitie. Trecutul culinar indelung cufundat in uitare merita mai mult decat bezna holului de intrare al Arhivelor Nationale. Oare nu s-a putut gasi in Bucuresti o sala luminata adecvat care sa poata oferi publicului o expozitie atat de utila ?

PS. Intrarea e gratuita, dar din pacate, programul de vizitare coincide cu cel al Arhivelor – luni, miercuri, vineri – 09:00 – 16:00, marti si joi 09:00 -18:00. Chiar si in aceste conditii expozitia merita vazuta.

7 Comments

Filed under din istoria vinului românesc

7 Responses to De sec si de dulce, de la Constantin Brancoveanu la salamul Glina

  1. Pe toti zeii, aproape toti faceau Grasa?! :))

    • vinuri povestite

      De la Pastorel citire :
      “Cu pardalnica ei fire,

      Grasa-i ca un cal arab:

      Duce-n carca om subtire,

      Dar pravale pe cel slab.” 🙂

    • vinuri povestite

      Si tot in documentele din expozitia asta am mai vazut ca toti faceau un vin pe care il numeau “Bordeaux”. cel mai cunoscut era Bordeaux de Dragasani. Probabil un cupaj in stil bordolez ?

  2. Doamna T

    Si pana cand e deschisa aceasta expozitie ?

  3. Mda, cel mai probabil era un cupaj bordolez…

Leave a Reply