Monthly Archives: February 2011

O veste buna pentru fanii Cramposiei

Ce poate sa fie mai placut decat, pe o vreme mohorata ca asta, sa te socializezi la o sticla de sampanie ! Desi m-am lasat cu greu scoasa din casa, am profitat de ocazia oferita de editia a-II-a a Targului Vinul.ro si am participat la lansarea primului vin spumant din 100% cramposie.

Spumantul de la Stirbey are bule mici si vesele, un nas delicat, specific cramposiei, si un corp zvelt si fructos, remarcabil pentru un” brut sans dosage”, adica un spumant la care n-a fost adaugat nici un strop de zahar la imbuteliere. Un vin spumant deosebit de elegant, o aparitie incantatoare. E tare placut sa intalnesti producatori iubitori de vinuri de calitate preocupati sa isi pastreze standardele. Se pare ca va fi disponibil in magazinele de specialitate in aproximativ doua saptamani.

Printre expozanti ii veti gasi si pe Cramele Halewood, Vinarte, WineRo (Alira), Corcova, Crama Basilescu, Crama Garboiu, Domeniile Segarcea, dar si producatori mai putini cunoscuti din Dragasani, ca Via Sandu sau Casa Iordache.

Dintre vinurile pe care am apucat sa le degust, mi-au placut in mod special cupajul de la Casa Olteanu Gramma 2010 (Feteasca regala, feteasca alba si aligoté 2010), syrah-ul de la Corcova proaspat aparut pe piata si un cupaj chilian (80% cabernet sauvignon, 15% merlot si 5% petit verdot) Villard 2006 de la WinChile.

Targul mai este deschis si maine, pe strada Lipscani, la Margo Lounge, intre orele 12:00 si 19:00. Cred ca merita sa faceti o plimbare pana acolo…

2 Comments

Filed under ştiri cu şi despre vin, vinuri româneşti

Mouton, dar nu Rothschild…

Din singura calatorie pe care am facut-o in sudul Frantei, pastrez in memorie doua imagini foarte puternice: arborii de pluta tremurand halucinant in aerul fierbinte si suierul cadentat al voletilor lasati in voia mistralului. Visez neincetat sa ma intorc acolo, si pentru ca de Craciun, am primit cel mai frumos cadou pentru cei pasionati de scris si de vin, Moleskine passions – Wine Journal, m-am decis sa-l inaugurez cu o noua rubrica dedicata vinurilor din Languedoc – Roussillon.

Pentru inceput, un vin pe care il consider reprezentativ pentru aceasta zona: Château la Clotte-Fontane, Mouton la Clotte 2006, Coteaux du Languedoc.

Amestec de 60% syrah si 40% grenache, e un vin echilibrat, somptuos, cu nas de fructe coapte, vanilie si cacao. Gustul pastreaza cele trei componente aromatice, si parca se imbogateste, pe final, si cu o nota discreta de tutun. E un vin bine structurat si puternic. Un vin de gastronomie. L-am servit alaturi de o friptura de rata.

Cand vine vorba de vinuri rosii frantuzesti, Languedoc-ul mi se pare una din regiunile cu cel mai bun raport calitate-pret. Sunt in general, vinuri de asamblaj, din soiuri de strugure traditionale zonei: grenache, cinsault, mourvèdre, syrah, carignan. Sunt vinuri vii, generoase ca soarele Mediteranei, cu buchete adesea impresionante si cu potential mare de invechire.

5 Comments

Filed under vinuri povestite şi recomandate

De citit cu paharul in mana

Betivani sau abstinenti, toti scriitorii au cazut pe ganduri cand a venit vorba despre vin. Cel putin asta reiese din cartea lui Massimo Donà “Filosofia vinului”, publicata la editura Art, intr-o colectie care mi-e foarte draga, “Dulapul indragostit”.

Donà traseaza o istorie a filosofiei europene din perspectiva relatiei cu vinul, de la antichitatea greaca si latina, trecand prin evul mediu francez, romantism, simbolism, existentialism si dialectica marxista.

Cartea e remarcabila mai ales prin micile detalii indiscrete ale coabitarii de fiecare zi cu vinul. Mi-a placut sa aflu ca Seneca, unul din cei mai de seama reprezentanti ai stoicismului latin, era un viticultor expert, si retras in vila sa din regiunea nomentana se preocupa cu pasiune de producerea vinului. Marturie a preocuparilor sale pentru cresterea vitei-de-vie sunt “Epistolele catre Lucilius”, publicate in 2007, la editura Polirom.

Din aceasta perspectiva, cartea lui Donà poate fi citita si ca un compendiu de lucrari despre vin, ca o lista de titluri de la care poti calatori pe un traseu propriu, in lumea cartilor si a vinului.

Massimo Donà “Filosofia vinului”, Ed.Art, traducere din limba italiana de Cristian Cercel, 25 lei.

Leave a Comment

Filed under cărti despre vin

Vinuri chiliene

Gewurztraminer-ul e soiul sub auspiciile caruia s-a desfasurat debutul meu intr-ale vinului. Pe vremea aia, vinurile la moda erau aromaticele Muscat-Ottonel si Gewurztraminer. Daca Ottonelului nu-i pastrez o prea mare simpatie, Gewurz-ul a ramas prima mea iubire. Prin amabilitatea Cramelor Recas, am degustat in aceasta luna un Gewurztraminer proaspat sosit din Chile.

© Doron

Depre Gewurztraminer, sunt cateva lucruri importante de spus. Este un soi aromatic, de clima rece (originar, se pare, din Tirol), foarte raspandit in toata Europa si cultivat cu rezultate bune si in Chile, Australia, Noua Zeelanda sau Israel. Vinul dezvolta arome tipice de fructul pasiunii, lyche sau trandafir si se spune ca merge fara gres cu mancaruri din bucataria asiatica. In Alsacia, el poate fi asociat si cu branza, foie gras sau sauerkraut. Eu, insa, cred ca cel mai bine merge cu supa thai pe care o face Aaron cu ciuperci de padure din Harghita, pui si praz.

© Alinax

Cono Sur – Gewurztraminer 2010 e inca o dovada a potentialul de diversitate si de calitate al vinurilor chiliene. Are un nas impresionant, proaspat, de fructe coapte si note citrice, de grapefruit, dublat la gust de celebra aroma de lyche si fructul pasiuni (tipicitate de soi pentru gewurz). Finalul e mediu, cu note verzi. Pe piata romaneasca, vinurile chiliene se remarca printr-un foarte bun rapot calitate-pret, iar din gama Cono Sur, cel mai bun vin pe care l-am gustat pana acum e Pinot noir 2007, 20 Barrels.

Leave a Comment

Filed under soiuri de strugure

Chateau Lafite 1787

Un clip delicios al baietilor de la Creative Monkeyz.

M-am bucurat enorm ca primul episod e despre vin…

PS. Il puteti vizualiza aici impreuna cu alte episoade despre Mo si F.O.C.A

7 Comments

Filed under nu încerca să faci asta cu vinul

In der goldnen Flut der Trauben

A participa la o degustare de vin poate fi un pretext pentru betie sau pentru socializare, dar si un mod de a forta intalnirea cu vinuri memorabile, vinuri spectaculoase, vinuri ciudate, vinuri speciale sau vinuri din spatii, in care, poate, nu vei calatori niciodata. Pentru mine, vinurile memorabile sunt cele care se lovesc, ca un “coup de foudre”, de obsesiile tale, de imaginile si aromele din copilarie si raman imprimate in fluviul auriu al amintirii.

Hain Piesporter Domherr Riesling 2009 e unul dintre cele mai bune rieslinguri pe care le-am baut. Se remarca printr-o evolutie la pahar neobisnuita. La deschidere e onctuos, cu aroma de caise confiate si miere, ca apoi sa se sublimeze, sa capete zvac, aciditate si o subtila aroma sarata. Prima data cand l-am degustat, un prieten a remarcat ca aroma asta defineste exact mirosul vantului de la Vama Veche. E aroma unor amintiri de nesters.

Vama Veche, iulie 1993

Pentru mine, Vama Veche e simbolul unei lumi disparute, un spatiu al libertatii absolute, al tineretii inconstiente, al disponibilitatii, al povestilor savuroase. Imi amintesc ca, in anii 90, stateam o luna sau doua in Vama, “sur le sable, face a la mer”,  liberi de orice fel de bagaje, de responsabilitati si obligatii, sub imperiul senzatiei imbatatoare, dar mincinoase, ca timpul ne apartine.

Vama Veche, iulie 1996

Vama Veche, iulie 1995

Din pacate, acel loc a disparut, s-a transformat impreuna cu noi, dar acum, cand degust acest riesling, ma gasesc din nou pe faleza din Vama, contemplu marea cu un pahar in mana, briza ma invaluie, timpul imi apartine…

3 Comments

Filed under poveştile Monei, Riesling din lumea largă, vinuri povestite şi recomandate