Cand am pornit catre Macedonia, nu stiam prea multe despre vinurile din aceasta tara. Aveam ca reper niste vinuri proaste muntenegrene si niste excelente vinuri din Slovenia. Eram curioasa sa descopar vinul macedonean la el acasa.
Macedonia are trei zone destinate productiei de vin : Povardarie, Pcinja – Osogovo si Pelagonia-Polog, dar in mare parte, cam toate vinurile pe care le-am baut in aceasta excursie erau produse in Povardarie. Pe langa soiurile internationale (Merlot, Cabernet Sauvignon, Riesling, Chardonnay) se cultiva mai ales soiuri locale Smederevka, Vranec si Temjanika.
Fata de muntii si lacurile lor, vinurile macedonene nu sunt din categoria celor menite sa te faca sa visezi. Sunt vinuri simple, corect facute. Mi s-a parut ca, in general, vinul rosu sufera de un usor dezechilibru, e prea acid pentru gustul meu si cam subtirel la corp. N-am reusit sa ne imprietenim. Vinurilor albe le prieste mult mai bine caracterul acid si au buchete impresionante, frumos lucrate. Mi-a placut in special Alexandria Cuvée, 2007 un cupaj de 30% Riesling cu 70% Chardonnay, o combinatie foarte interesanta. Vinul are caracteristica untoasa a chardonnay-ului dublata de note proaspete de citrice si pere, e placut si are un final lung.
In plus, vinul macedonean, raportat la preturile celorlalte produse din magazine, e o bautura scumpa (7-8 euro o sticla de vin de calitate medie la supermarket). In paranteza fie spus, in Macedonia, TVA-ul produselor alimentare e 5%.
Au fost insa, alte aspecte care m-au impresionat. In primul rand, au doua reviste de vin in limba macedoneana cu preturi in jur de 2,5 euro, care pot fi cumparate de la orice chiosc de presa. Si nu mica mi-a fost mirarea cand, in Ohrid, am gasit la chioscurile de presa, pe langa cele doua reviste si Wine Spectator, la pretul de 9 euro. Atat in Skopje cat si in Ohrid, am vizitat magazine specializate de vin cu vanzatori amabili care iti prezentau spre consultare carti in engleza despre vinul macedonean.
Cat despre cum arata site-urile producatorilor de vin, iata doua exemple Tikves si Popova Kula. Si iata si un site de promovare turistica !
In revistele macedonene, am citit ca Tikves l-a angajat ca oenolog pe Philippe Cambie. Stirea nu era datata, dar sunt foarte interesata sa vad cum si daca vinul rosu macedonean se va transforma. In drumul de intoarcere, ne-am oprit la Sofia si nici macar nu ne-am mai mirat prea tare cand am vazut Alexandria Cuvée, vinul macedonean, in mall-urile si supermarketurile bulgaresti. Bulgarii, ca si romanii, au vinuri mult mai bune, dar iata ca macedonenii stiu sa si-l promoveze mai bine pe al lor.
Unde sa bei si sa mananci bine la Ohrid ?: Pe malul lacului e o crasma cu sase mese, numita Kaneo. Au mancare buna, servire excelenta si cele mai bune vinuri pe care le-am baut in Macedonia. Din cate am inteles, proprietarul barului isi produce vinul in via proprie si isi vinde vinurile in exclusivitate in acest mini-restaurant.
Am fost si eu pe acolo si asa cum ai scris si tu, marea bogatie a acelor locuri sunt oamenii…
Apropo de temjanika … stii cum suna tradusa in ro. ?
… tamaioasa. 🙂
E sinonimul tamaioasei romanesti de la noi. Doar ca in fostul spatiu iugoslav, nu a intalnit conditiile exceptionale de la Pietroasa sau Cotnari.
Majoritatea sunt vinificate sec sau demidulce, usor de recunoscut dupa aroma puternica de muscat.
Cum ti s-a parut asta de la Popov ?
Avea aroma puternica de muscat :). Buchetul foarte frumos, pe un corp fragil. Un vin simplut. Oricum, excursiile in Macedonia abia au inceput 😉
Poate iei in considerare un sondaj printre cititori prin care sa ne dai ocazia sa votam cea mai atractiva eticheta de vin dintr-o serie indicata de tine. Candidate sunt destule printre pozele de pe blog 🙂
Sunt incatata ca va plac pozele. Promit sa meditez la propunerea ta.
Si apropo, tie care poza iti place cel mai tare ?
A-ha, o intrebare grea! Pot sa spun ca ideea mi-a venit gandindu-ma cum au ajuns sa deseneze eticheta din drepta, in prima poza a acestui post. Mai ales ca exista termen de comparatie in imediata apropiere, sticla din stanga… Dar cred ca am spus deja prea mult 😉
hai ca iti spun ce e cu eticheta din dreapta. 😉
popova kula … in traducere, e cam asa : “turnul (fortareata) lui popov”; si e parte din arhitectura vinariei. http://www.popovakula.com.mk/
…………………..
in banat mai gasesti cuvantul asta “cula” : cula ciacovei, tricule (pe malul dunarii), cula varsetului, etc, etc.
doar ultima e inconjurata de podgorii si mai apare pe etichete de vin. 🙂
Multumim de traducere. Termenul de cula exista si in zona Olteniei si in Gorj. Cea mai cunoscuta e cea de la Maldarasti. Mie imi place foarte mult acest tip de arhitectura. Ca si eticheta Popova Kula, de altfel…
Dear,
The VAT in Macedonia for wines is 18%. The sales in news shop is forbiden since 2009. There is also law on sales of alcohol up to 19 o’clock from Sep-May, and 21 in June-August.
You are invited to vist Macedonia again and have some tasting. I can provide you a taste of Philippe Cambie wines in Tikves Wineri in Kavadarci.
Regards
Dear Aleksandar,
Maybe you have read my article via Google translation. I have the strange feeling that you didn’t understand the words accordingly. It was about the VAT for the food. By the way, the VAT in Romania is 24% 😉
I didn’t know that the alcohol is forbidden to sale after 19 /21 o’clock, but this has nothing to do with the quality of the wine. I’m not interested to argue about other country’s laws, because perhaps is not my business…
Have you ever tasted a Romanian wine ? I’ve written in the article that is from the perspective of my personal taste and of the characteristics of the Romanian wine.
Thank you for your kind offer. I will certainly visit Macedonia again, to explore mountains and lakes and visit Kavadarci region. I didn’t expect it to be as beautiful as Romania is, but it is 🙂
I appreciate a lot that you are very proud people and wish you the best,
Mona