Cât costă să produci un litru de vin ?

Poveştile deosebit de interesante, bine camuflate în uitare, mă îndeamnă să răsfoiesc mai des prin documente ale istoriei viticulturii româneşti care au supravieţuit până la noi. De curând, am avut ocazia să cumpăr cele 12 numere din 1943 ale revistei “România viticolă”. În numărul din decembrie 1943, am descoperit un articol care dezbate problema costului real al vinului.

Cum se face calculul ?

Autorul ia ca punct de plecare o producţie medie de 2700 litri la hectar, respectiv 3780 kg struguri pentru vin, din podgoria Dealu Mare. Se iau în considerare cheltuielile de exploatare a unui hectar de vie (costul forţei de muncă, costul materialelor şi alte costuri, reprezentând taxe şi impozite), la care se adaugă costurile de amortizare ale investiţiei şi costurile specialiştilor:

 1. Cota de dobândă aferentă capitalului investit;
 2. Cota de dobândă aferentă capitalului de exploatare anuală;
 3. Cota de amortisment aferentă plantaţiei, clădirilor, vaselor, aparatelor şi instalaţiilor;
 4. Cota aferentă din plata salariilor specialiştilor.

Metoda utilizată pentru calculul acestor costuri porneşte de la preţul mediu, la zi, a unei proprietăţi aflată în plină producţie, aplicând apoi calculele pentru a afla dobânda cuvenită capitalului investit, cât şi stabilirea cotei de amortisment anual care se adaugă la preţul vinului. Preţul mediu al unui hectar de vie pe rod în Dealu Mare era, în 1943, aproximativ 900.000 lei (500.000 lei terenul şi 400.000 lei plantaţia), iar construcţiile şi aparatura din cramă şi pivniţă se ridicau în medie la 600.000 lei

Rezultă că în 1943, costul real al unui litru de vin produs era de 150.49 lei. Preţ la care nu se adaugă încă costul sticlei, al dopului, al etichetei, precum şi al eventualelor servicii de marketing.

Din păcate, autorul un precizează care era costul de vânzare al litrului de vin, dar dacă raportăm suma de 150 de lei la costul lucrărilor din vie din tabelul plata materialelor, ne dăm cu usurinţă seama ca acest cost este foarte mare. De altfel, din alte articole ale revistei am aflat că, în 1942, preţul mediu de cumpărare al unui litru de vin varia între 60 si 80 de lei.

Desigur, trebuie să luăm în considerare faptul că aceasta era situaţia într-un an de război, an în care moneda s-a devalorizat foarte tare. Mă întreb însă care este preţul real al unui litru de vin astăzi. Cred că ar fi interesant să facem acest calcul.

11 Comments

Filed under din istoria vinului românesc

11 Responses to Cât costă să produci un litru de vin ?

 1. Dar cred ca multi nu ar vrea sa facem astfel de calcule 😀 Asta-mi aminteste de cineva care calculase un astfel de pret pt Latour si ajunsese la concluzia ca nu era mai mult de 25 Euro/sticla

 2. Foarte tare articol Mona!
  Eu as putea sa iti nominalizez cativa producatori (de fapt destul de multi) care nu ar gasi tocmai interesant de facut calculul de mai sus..:) Si apoi intrebarea este luam in considerare si evaziunea si munca la negru sau numai cosnturile care apar in contabilitate? :))
  Daca cineva se inhama la acest demers are din partea mea tot sprijinul…

  • vinuri povestite

   Dan, din contra, eu cred ca toata lumea ar fi interesata sa stie care sunt costurile de productie. O astfel de transparenta ar ajuta industria vinului. Oricum, fiecare producator are apoi costuri diferite pentru sticla, dop (cele de pluta, de calitate, costa foarte mult), eticheta, distributie si publicitate….

 3. Mona, scriem un Studiu de Fezabilitate? Ne facem o asociatie a bloggerilor de vin, cumparam cateva ha de vie in Dealu Mare sau Dragasani si ii dam drumu! 😀

  Apropo, am facut parte din echipa care a redactat un SF pentru infiintarea unui (1) ha de vie / dealurile din intravilanul Oradiei si o sa iau documentatia la puricat sa pot sa-ti ofer cateva sume… – http://www.bihon.ro/dealul-ciuperca-muscat-dar-amenajat/1048933

  Din ce imi amintesc infiintarea a 1 ha de vie se ridica undeva intre 20.000 – 25.000 euro/ha. La care se adauga: costuri de intretinere (utilaje si materiale pt. tuns, stropit, cules) + salarii muncitori (cu taxele aferente) + sistem de irigat + eventual sistem de iluminat.

  Estimarile pe care noi le facem pot diferi destul de mult de realitate pentru ca fiecare producator alege sa investeasca o suma diferita pentru constructia cramei…

  Si cred ca d-l Teodorescu a calculat de fapt costul unui litru de must, sau oricum a unui vin proaspat, care nu are nevoie de maturare in butoaie de stejar si de invechire la sticla.

  • vinuri povestite

   Bogdan, asa e, fiecare investitie poate avea specificul ei. Mi s-a parut interesant modelul de calcul, sumele fireste ca nu mai au corespondent in realitate.

 4. Pingback: polimedia.us/fain

 5. florin

  Cu singuranta ca nu e o investitie care se amortizeaza rapid. Dar mai e ceva, produsul secundar : distilatul din borhot … nu putin si nu ieftin.
  In plus acum, productivitatea e cu mult mai mare la hectar, utilajele mai performante, alchimia mai dezvoltata, etc etc. 🙂

  • vinuri povestite

   Da, e adevarat. Cu siguranta ca producatorii isi acopera costurile, mai ales ca in ultimii ani vinul a devenit un produs la moda.
   Din pacate, vinul bun se face fara alchimie si productivitate mare la hectar 😉

 6. Sorin

  vindeti cele 12 numere ale revistei “Romania Viticola”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.