Cine păstrează are…vinuri mai bune

Deși soiul românesc de strugure pe care îl prefer, atât pentru versatilitate cât și pentru profilul aromatic, este feteasca regală, crâmpoșia rămâne o sursă inepuizabilă de surprize, mai ales din punctul de vedere al calităților sale de vin de colecție. Am avut ocazia să gust de mai mult ori Crâmpoșie Selecționată din Drăgășani învechită la sticlă cinci și chiar nouă ani (Crâmposie Selectionată Stirbey 2003) și am fost plăcut surprinsă de echilibrul aromatic și finețea pe care acest vin considerat șprințar și frivol o capătă cu vârsta.

La început de an, ne-am delectat cu o sticlă de Crâmpoșie Selecționată Prince Stirbey 2017, alături de o supă de usturoi, o rețetă din Perigord.

Vinul se deschide cu arome discrete, florale, iar pe măsură ce se dezvoltă în pahar, apar aromele de prune albe și piersică și o notă ușor tostată de alună. Gustul este plin, echilibrat, păstrând aceleși arome de prune Mirabelle și alună, iar finalul este lung și suculent. Un vin echilibrat de o extraordinară finețe.

Este deosebit de interesant modul în care evoluează prin îmbătrânire crâmpoșia, căpătând corpolenţă, structură şi complexitate aromatică, dar păstrând aciditatea şi vioiciunea proprie soiului. Nu știu nici un alt soi românesc capabil de asemenea metamorfoze în beneficiul celui care are răbdare să îl păstreze, iar acest soi este cu atât mai surprinzător cu cât literatura de specialitate și folclorul îl consideră un soi umil care dă un vin de băut tânăr și eventual șpriț.

L-am băut cu plăcere, visând la sfârșitul pandemiei, la dealurile Drăgășaniului și la sărbătoarea de 1 mai la Stirbey la care Oliver Bauer să ne surprindă cu o degustare verticală de Crâmposie Selecționată.

2 Comments

Filed under din istoria vinului românesc, vinuri româneşti

2 Responses to Cine păstrează are…vinuri mai bune

  1. CRISTIAN E.

    Eu zilele trecute am baut o Cramposie de la Via Sandu….Foarte buna! Cea de la Stirbey nu am baut-o, probabil e peste cea de la Sandu stiind ca Stirbey sunt de top. In schimb am gustat-o pe cea de la crama Bauer la un magazin de vinuri din piata Floreasca. Cea de la Isarescu nu e chiar pe gustul meu. Ramane sa incerc pe cele de la crama cepari, casa de vinuri iordache. Ciudat mi se pare ca au si cei de la Domeniile Ostrov-Naiada, dar stiam ca e soi doar prin zona Dragasanilor…Oricum frumoasa poza cu supa…

    • Mona

      Si eu mai beau cramposie de la Via Sandu si in general vinuri albe de la Via Sandu, care sunt vinuri tinere. Crâmpoșia de la Stirbey, însă mi se pare mult mai buna după maturare la sticlă câtiva ani, dacă poți, devine mult mai echilibrată și mai complexă aromatic. O reală plăcere gustativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.