Un fost sef si coleg de birou mi-a marturisit candva, ca el intotdeauna intoarce capul dupa femeile care poarta camasi albe si ca acest detaliu vestimentar i se pare deosebit de sexy. Pe moment, am ras si m-am gandit ca spune prostii, dar trecerea timpului m-a facut sa-i dau dreptate. E aproape imposibil ca o femeie sa nu arate bine atunci cand poarta o camasa alba. Nici un alt obiect vestimentar nu poate sa fie mai chic, mai simplu si mai complex in acelasi timp.
Ei, bine, printr-un ciudat exercitiu de asociere, de fiecare data cand vine vorba de Merlot, imi aduc aminte de povestea lui Stefan despre femeia cu camasa alba. Merlot-ul e un soi robust si aparent banal, dat fiind ca da rezultate bune oriunde este plantat. Alaturi de chardonnay, cabernet sauvignon si shiraz, face parte din soiurile asa-zis internationale, care sunt cultivate la scara larga, in toata lumea, dar, din pacate, nu beneficiaza si de renumele acestora din urma. In ciuda acestui fapt, in ultimii ani, mi se pare ca merlot-ul romanesc reuseste sa fie mult mai bun, un vin mult mai complex si mai balansat, decat soiurile considerate autohtone ca feteasca neagra, sau decat preferatul meu, pinot noir-ul. E doar o impresie de consumator, dar Merlot-ul pare vinul romanesc cel mai constant in calitate de la un an la altul.
Merlot-ul isi are originea in regiunea Bordeaux, si este principalul soi de strugure care se cultiva pe malul drept al raului Dordogne, la Saint Emilion si la Pomerol, si in estuarul Libournais langa Côtes de Bourg si Côtes de Blaye. Face parte din familia “carmenets”, fiind inrudit cu cabernet-urile si cu soiul carménère. Este citat pentru prima data in zona Libournais sub grafia “merlau”. Se presupune ca numele ii vine de la asocierea cu mierla (“Petit Merle”), dar nu se stie daca aceasta s-a produs datorita nuantei sale de culoare inchisa cu reflexe albastrui, moarate sau pentru ca mierlele atacau cu predilectie acest soi de strugure. Merlot-ul da un vin tandru si catifelat, suplu si de corpolenta medie, cu arome de fructe de padure (fragi, mure) sau de pruna, iar in regiunea Bordeaux, este folosit in amestec cu cabernet sauvignon-ul, pentru ca aduce acestui vin aspru si taninos, tandrete si complexitate. Unul dintre cele mai scumpe vinuri din lume, Chateau Petrus, Pomerol, e un cupaj de 95% merlot.
Incitata de povestea lui Cezar Ioan despre noul Merlot Rapsod Rotenberg 2008, m-am hotarat sa-l alatur unei inovatii gustative cu care am fost amenintata, snitele din burta de vita. Vinul are o culoare superba si arome de pruna, note vanilate si cacao. La gust, aproape ca mi-a amintit de magiunul fabulos pe care il facea strabunica mea, cu ceva nuante vanilate si lemn. Un vin catifelat si echilibrat, care m-a surprins in mod placut.
Bucatarul a fost de parere ca acest Merlot are doua caracteristici care il singularizeaza in peisajul vinului romanesc. Un foarte bun raport calitate-pret (17 lei in supermarket) si o eticheta deosebit de frumoasa. Eticheta mi-a amintit de enluminurile din vremea ducilor de Bourgogne si de povestile cu trubaduri si truveri din acelasi ev mediu francez. Spre marea mea incantare, firma Rotenberg se remarca prin constanta si perseverenta in domeniul alegerii designului de eticheta. Ambele etichete, si cea a Merlotului Menestrel din 2007 si cea a Merlotului Rapsod din 2008, au la baza si un concept, nu numai o realizare grafica deosebita. Mi-au placut si dopurile inscriptionate, care sunt, dupa parerea mea, semnul unui producator de vin care se respecta. Chapeau !
P.S. Photo by Doron
Hristos a inviat!
Tocmai am cumparat ieri o sticla si abia astept sa o deschid. Dupa ce am incercat celelalte surate mai mari de la Rotenberg e cumva de inteles curiozitatea mea.
Adevarat a inviat ! Si eu eram foarte curioasa. As zice ca suratele mai mari se pot mandri cu ea. Mi s-a parut un vin deosebit de catifelat, o caracteristica nu tocmai frecventa in cazul vinurilor romanesti…
dupa aceste sarbatori cu multa mancare si bautura, o poveste (aparent) simpla despre vin, intr-o zi ploioasa de Paste, poate fi ceva deosebit de apetisant. iar daca e si o pisica alaturi, atunci avem un decor romantic perfect.
multumim frumos, Moni si Hristos a inviat!
Intradevar. Nu stiu de ce dar pisica asta trage tot timpul la sticlele cu vin 🙂
Poate caracteristica de care zici e cu atat mai surprinzatoare cu cat vorbim despre un vin nefiltrat si am fi tentati sa ne gandim la un fin ceva mai …robust(?!?).
Sarumana pentru frumoasele cuvinte care m-au facut sa rosesc (de placere). Conceptul este rodul conlucrarii cu George Moisescu si Ana Ruxandra Ilfoveanu, mare graficiana (poate cea mai mare). Aerul de ev mediu timpuriu european (fara a cadea in folclor ieftin) reflecta faptul ca ne dorim sa fim artizani ai vinului, dar… cosmopoliti. Poza e superba si ar putea fi considerata reclama pentru pisica (mult mai draguta decat sticla de vin, pe bune). O astfel de poza merita rasplatita si ca urmare va rog sa-mi trimiteti adresa dvs ptr a va remite si celelate etichete pe care le-am facut, singur sau cu George Moisescu. Din pacate nu am am etichete nelipite de sticle. In consecinta…
Multumim frumos. Oze si fotograful sunt deosebit de incantati pentru apreciere…
Foarte buna fotografia. Profi:)
Am incercat Rapsodul, primesti cat dai si comparativ cu multe alte vinuri romanesti in acelasi pret- chiar mai mult decat atat. Vine si randul ei in decantor…
Multumim. Fotograful e ipostaza fericita a amatorului pasionat, care nu are constrangerea profesionistului si deci nici o scuza ca sa nu faca lucruri profi…
am plecat sa-l cumpar! in ce supermarket ma duc? mersi mult.
Cu mare placere. Il gasesti in Carrefour sau Real.
Din saptamana care vine se poate gasi si la METRO.
da, chiar este un vin placut, a fost o buna surpriza si pentru mine.
plus raportul calitate /pret, mai rar in romania asa ceva.
cunoscand insa talentul comercial al acestui neam de mioritze, banuiesc ca dupa ce se vor uita pe acest blog, cei care-l fabrica vor cere sa-i creasca pretul.
tipic.
PS: sa nu uit: un alt vin care mie imi place mult, se gaseste in Carrefour cu un pret de 25 sticla. In micutzul oras unde se fabrica,el costa..15 lei. Rusinica, don Carrefour! Chiar asa de sete va este?
Cred ca vinul care îmi place cel mai mult este feteasca neagră private rezerve 2001 cramele hallewood, ce părere aveţi?
In general, sub eticheta “private reserve” cramele hallewood imbuteliaza vinuri bune. Din pacate, nu e un vin pe care sa-l fi baut in ultimul an, iar vinul evolueaza in sticla. Deci, nu stiu cum e acest vin acum. Ceea ce ai baut acum un an, e posibil sa nu mai fie la fel de bun, sau din contra, poate fi chiar mai bun. Important e sa poti bea vinul in momentul lui de maxim, iar asta presupune sa stai foarte mult prin preajma lui ca sa-ti spuna secretele…