Marile vinuri mici

Vinurile „mari” sau vinurile „mici”, vinurile de fiecare zi sau vinurile de-o seară? Care sunt oare mai importante în viața unui băutor de vin? Ca blogger pasionat de vin am ocazia să degust nenumărate vinuri premium, ca băutor de vin însă am foarte puține opțiuni pentru paharul zilnic de vin, cel de la prânz sau de la cină. Și din punctul meu de vedere, asta e cea mai mare problemă a vinului românesc. Avem prea mult vin premium la prețuri nejustificat de mari – raportate la salariul minim– și foarte puțin vin corect pentru masa de fiecare zi.

În consecință, am ajuns să mă bucur mai mult atunci când descopăr vinuri românești oneste cu prețuri accesibile, decât atunci când degust ediții limitate, și asta pentru că știu că tocmai aceste vinuri de fiecare zi, pregătesc drumul pentru aprecierea vinurilor mari și sporesc, pe termen lung, numărul pasionaților de vin.

pinot

Am descoperit recent un excelent vin de masă, Vinul Cavalerului, Pinot noir 2012, de la S.E.R.V.E, la prețul de 20 de lei în magazinele specializate. E un vin care m-a surprins extrem de plăcut, mai ales pentru că acest soi e unul foarte dificil și ca urmare fără rezultate notabile în podgoriile românești. Până acum. În mod surprinzător, acest pinot noir din podgoria Dealu Mare te încântă cu aromele tipice soiului: lut și mușchi de pădure. E poate un pic mai corpolent decât un pinot clasic și păcătuiește printr-un final cu note dulci, și cu toate astea mi s-a părut mai reușit decât multe ediții limitate de pinot noir românesc pe care le-am încercat.

coq au vin

Vinul are nevoie de treizeci de minute de aerare în decantor, înaintea servirii și pentru că pinot noir-ul este un vin pur de gastronomie, am onorat această sticlă cu un preparat tradițional din Burgundia, coq au vin.

7 Comments

Filed under gastronomie și taifas culinar

7 Responses to Marile vinuri mici

 1. De cînd aşteptam, Mona, să vină această vreme, în care şi vinurile româneşti, de masă, să fie comentate. De fapt, să merite a fi comentate pozitiv!
  Mulţumesc, îl gustăm în chiar această seară…

  • Mona

   Bună Vladimir. Cred că trebuie să fac o precizare, acest pinot noir are indicație geografică, nu este un vin de masă ca treaptă de clasificare. Am folosit expresia “vin de masă” cu sensul de vin pe care să-l bei la masă în fiecare zi. Îți recomand tot din gama Vinul Cavalerului și rieslingul italian 2013, aromat și cu o surprinzătoare mineralitate. Îl găsesti tot în magazinele specializate…

 2. By the way, la ”vinexpert” mi s-a spus că nu țin vinuri de la S.E.R.V.E.!

  Și dacă tot ai pomenit de asocierea vinului cu mîncăruri delicioase, îți recomand acest volum rar, poate ai ocazia să-l răsfoiești, cîndva:
  http://www.observatorcultural.ro/Cine-a-fost-Anisoara-Stan*articleID_28036-articles_details.html
  Am scris cîndva despre autoarea acestui volum, o inimoasă româncă uitată de noi, dar mi s-a părut oportun să-i pomenim numele măcar: Anişoara Stan!

 3. Malvina

  Vinurile de la SERVE sunt foarte bune, toate si raportul calitate pret este cred cel mai bun din piata. Am avut ocazia sa le degust la Romexpo la standul http://www.librariadevinuri.ro si am ramas fidela lor de atunci. Am luat 2 sticle atunci si apoi am revit in magazinul online librariadevinuri.ro si am mai comandat (chiar au preturi bune la multe dintre vinuri, cu 3-7 lei mai ieftine decat am mai vazut).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.