Muza marketingului

Poate că n-aș fi scris aceste rânduri dacă schimbul de replici cu barmanul din La Muse, dintr-o noapte de vineri, nu m-ar fi pus pe gânduri. Invitată fiind la lansarea unui nou vin al Cramelor Recaș – Muse – știam că pot să aleg să încep degustarea cu un rosé sec, pe numele lui Muse Day, sau cu un rosé demi-sec, adică Muse Night, așa că i-am spus barmanului: “Un pahar de rosé din cel sec, vă rog.” Răspunsul a venit prompt: “Mie să nu-mi cereți sec, mie să-mi spuneți dacă vreți Muse Day sau Muse Night”. A fost unul din momentele rare în care am înțeles dintr-o străfulgerare de ce au oamenii nevoie de branduri.

Dar, Muse Day /Night este un brand bine conceput, un vin scump, pentru club, cu o sticlă elegantă, care aduce o premieră în piața vinului românesc: dopul de sticlă. Apariția acestui vin e de bun augur și sper ca el să producă două efecte pe termen lung.

Muse day

În primul rând, îmi doresc ca succesul acestui brand în rândul tinerilor consumatori să încurajeze producătorii români în decizia de a înlocui dopurile tradiționale din polimer sau din plută cu sisteme moderne de tip screw-cap sau dop de sticlă. Discuția asupra acestei schimbări necesare este veche, iar la întrebarea de ce nu avem încă vreun vin românesc cu screw-cap, producătorii răspund că au cercetat tendința pieței românești și că băutorul de vin e conservator și nu e pregătit să accepte alt tip de dop. Or, cel mai indicat sistem de închidere pentru vinurile care nu sunt destinate învechirii o perioadă mai lungă de 4-5 ani, este screw cap-ul pentru că elimină posibilitatea apariției celebrului defect de dop, principalul dezavantaj al dopului de plută. În ceea ce privește dopul de sticlă, el este folosit cu predilecție în piața germană, și am avut ocazia să degust multe rieslinguri și chiar și pinot noir-uri cu dop de sticlă, în perfectă stare și după 10 ani.

dopul de sticla

dopul

Spre deosebire de screw cap, dopul de sticlă este însă un sistem ceva mai scump, cu un preț care ajunge în jur de 50 de eurocenți pe bucată. Având în vedere toate aceste aspecte, este normal ca tonul schimbării să fie dat de cramele mari, cu volume mari de vânzări și cu bugete de publicitate. Ele au o șansă reală să schimbe percepția pieței.

Pe de altă parte, nu cred că vinul este un produs pentru discotecă.  Pentru mine, vinul se bea în surdină, în lumina zilei, alături de cei care îți sunt dragi. E adevărat însă că, în condițiile în care vinul bun devine din ce în ce mai exclusivist și mai scump, tinerii au nevoie de o oportunitate să se intersecteze cu vinul în locurile pe care le frecventează. Tot ce pot spera e că acest nou brand să îi atragă și să fie perceput ca  o invitație de a aprofunda diversitatea lumii vinului.

6 Comments

Filed under ştiri cu şi despre vin

6 Responses to Muza marketingului

  1. razvan jurca

    Frumoasa, documentata si interesanta prezentare ai facut gamei MUSE punctand bine caracteristicile si atuurile sale care sporesc atractia brandului pentru publicul sau tinta. Faptul ca ti-a placut vinul este insa cel mai frumos compliment pentru producator. Tipul de dop utilizat pentru gama MUSE este tip Vinolok, ambele vinuri, atat cel sec cat si cel demisec fiind facute din Pinot Noir (80%) si Feteasca Neagra restul, ambele prezentand o incarcare alcoolica de 11,5%.

    • Mona

      Mulțumesc, dragă Răzvan, pentru informațiile detaliate. Să știi că, la o primă degustare am votat cu muza nopții 😉 Rose-ul demi-sec parcă stă mai bine în pahar ca să zic așa…

  2. Sabin

    Exista vinuri cu screwcap romanesti si chiar si din soiuri autentic romanesti,vezi Livia Sarba 2014

    • Mona

      Vă mulțumesc pentru informație. E o decizie bună. Nu știam că s-au decis să îmbutelieze producția din 2014 cu screwcap. Gama superioară Epicentrum 2014 este cu dop tradițional, iar pe site-ul lor apare o fotografie mai veche a sticlei de Livia Șarbă, tot cu dop tradițional.

  3. Pingback: aMUSEd | Paharnicul | Vinul bun alunga neamurile proaste

  4. ionut

    nu stiti unde gasesc dop de sticla de genul celui prezentat aici?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.