Un nou producător în Dealu Mare

Păstrăvul trăieşte în ape curate, limpezi şi ăsta e motivul pentru care am ales acest design de etichetă care să sugereze felul în care îmi doresc să fac vinul, cât mai aproape de ceea ce dă natura şi cu o minimă intervenţie din partea omului, mi-a spus Fernando Mihăilescu despre vinurile sale, la degustarea organizată la Restaurantul Ginger. La sfârsit de iulie, într-un mic grup de prieteni ai restaurantului, a avut loc lansarea unui nou şi promiţător producător din Dealu Mare: Crama Ferdi.

feteasca neagra ferdi

Am degustat vinuri din 2010, 2011 şi 2012 şi per ansamblu, acestea s-au evidenţiat prin două caracteristici: tipicitate de soi şi băubilitate – un substantiv pe care Sorin Stelian l-a folosit în articolul său şi care cred că sintetizează foarte bine ceea ce încearcă să facă Fernando Mihăilescu.

Merlot-ul 2010 şi Cabernet sauvignon-ul au fost excelente, echilibrate, ample şi cu aciditate bună, dar poate şi pentru că am băut multe vinuri bune din aceste soiuri, mult mai surprinzătoare mi s-au părut pinot noir-ul şi feteasca neagră, două soiuri dificile, care dau vinuri foarte controversate în România.

În ceea ce priveşte Feteasca neagră 2011, aceasta e “fetească neagră în toată puterea cuvântului”. Un pic cam corpolentă pentru gustul meu, dar de o admirabilă tipicitate de soi, dacă vreţi un eşantion definitoriul pentru „cum ar trebui să fie feteasca neagră”. Ceea ce nu e puţin lucru, mai ales pentru un an considerat nu foarte reuşit în Dealu Mare.

Preferatul meu din lista de vinuri a fost Cuvee Bernard 2011, un cupaj inedit, în stilul vinurilor din Burgundia – 50 % Pinot noir, 45 % Feteasca neagră, 5 % merlot. –fin, zvelt şi cu o aromă suavă de cireşe şi trandafir. Câţiva ani de îmbătrânire la sticlă îi vor desăvârşi eleganţa.

Crama Ferdi e un producător mic, care îmbuteliază 6000 de sticle anual, mai mult pentru plăcerea proprie şi satisfacţia prietenilor decât pentru a face din vin o afacere.

Şi totuşi care e secretul acestor vinuri, am întrebat eu spre finalul serii. Dincolo de pasiunea şi plăcerea de a face vin, de informarea permanentă, stă munca în vie, adică struguri sănătoşi şi o productivitate foarte mică la hectar. Secretul unui vin bun îl ştie toată lumea, mi-a spus Fernando.

8 Comments

Filed under vinuri româneşti

8 Responses to Un nou producător în Dealu Mare

 1. Traian

  Ferdi, am avut dreptate cu Merlot-ul?

 2. Se și găsește pe undeva de cumpărat producția mică a acestui producător?

 3. Dina

  Poate sunt off topic, am mai postat si pe alte site-uri intrebarea, in speranta ca voi primi o recomandare.
  Deci:
  Buna ziua,
  “Ne-am trezit ” cu o recolta mare de mure. Am dori sa preparam un vin bun si va adresez rugamintea de ne indruma spre un site pentru documentare cu privire la modul de preparare al vinului de mure.
  Am gasit si noi “retete” pe Google. Sunt tare diferite si ma intreb cum poate fi rezultatul.
  Am dori o reteta de la un “specialist”, verificata.

  Va multumesc mult!
  Urari de bine!

  • Mona

   Bună ziua. Daca între timp nu s-au stricat murele și eu vă recomand tot o fermentație cu zahăr adăugat.
   Pentru rețetă am apelat la mama unui bun prieten din Gheorghieni, Aliz, care are un foarte bun blog culinar http://fakanalforgato.blogspot.ro/“in maghiară și româna, cu rețete tradiționale.

   Iată mai jos rețeta:
   “5 kg de mure, 5 kg zahar, cca 22 l de apa.

   Murele curatate si spalate se dau prin tocator de carne. se amesteca cu apa si zaharul, pana cínd zaharul se dizolva. Dupa aceasta se baga intr-o damigeana si se lasa sa se fermenteze cca. 4-5 saptamani. Cand se opreste fermentatia e gata vinul, si trebuie tras cu un furtun din cauciug la sticle de un litru. Daca nu puneti vinul in sticle, ci lasati asa si dupa oprirea fermentatiei, dupa un timp incepe iara sa se fermenteze, si se face otet din vin. Aveti grija!”

   Vă doresc succes.

 4. cobra

  Cu tot respectul vă spun că vinul se face doar din struguri. Și, mai ales, când vorbim de unul bun.
  O băutură rezultată din fermentația murelor are două mari defecte: o tărie foarte mică și, implicit, o probabilitate foarte mare de a se strica în scurt timp și, pe de altă parte, nu are echilibrul pe care un vin (normal) îl are.
  Mai degrabă încercați o murată. Procedați ca la vișinată, dar înlocuiți cu mure. E bestială. Medicament curat.

 5. Dina

  @Mona
  @Cobra
  Vinul deja “fierbe”.
  Imi ramane bucuria de a fi citit multe lucruri noi si placute.
  Daca nu eram interesata poate nu descopeream acest site “savuros”.
  Cu bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.