Vinuri greu de povestit

Cat de variate sunt opiniile si gusturile cand vine vorba sa alegi un vin bun. Cat de fluu este aceasta notiune si cat de mult depinde de experienta si de tabuurile culturale ale fiecaruia ! Pana si pragul de la care un vin devine de nebaut e diferit de la o persoana la alta.

Din fericire, exista o categorie exclusa de la orice fel de dubii: Categoria vinurilor mari. Sunt acele vinuri care se impun evidentei, pentru ca, uneori, sunt atat de diferite de tot ce ai gustat vreodata, sau sunt atat de bune incat, chiar si fara sa fii specialist, ti se impun dincolo de orice fel de subiectivitate. Desi sunt visul oricarui pasionat de vin, constat cu surprindere, ca mi-e foarte greu sa vorbesc despre ele. Sunt vinuri care reusesc sa creeze acel moment de magie in care nu poti decat sa surazi prins in mirajul simturilor, sunt vinuri despre care n-ai vrea sa vorbesti, pentru ca stii ca, inevitabil, cuvintele vor suna fals, incapabile sa surprinda senzatii…

Am sa incerc sa spun povestea unui vin exceptional, Domaine de Ravanès, le Prime Verd, 2002.

Unul din rarele vinuri 100% Petit Verdot. De o culoare foarte proaspata si densa, m-a uimit prin armonie, echilibru, tanini perfect integrati si arome tipic bordoleze – piele, fum si balegar, visina coapta. Pielea si visina explodeaza in postgust, iar vinul are un final extrem de lung si de impresionant. E probabil unul dintre cele mai echilibrate si mai frumoase vinuri pe care le-am baut vreodata.

Petit verdot e un strugure capricios, costisitor si tributar conditiilor climatice. Se dezvolta greu si trebuie cules tarziu. Dar, se pare ca, atunci cand ajunge la maturitate deplina, da un vin spectaculos. Din acest motiv vinurile monocepage petit verdot sunt rare, iar in zona de origine – Médoc- e folosit in cantitate mica (5-15%) in asamblajul clasic cu merlot si cabernet. Cules la maturitatea deplina, da vinului aroma caracteristica de violeta, iar prin imbatranire la sticla notele de piele. E un vin dificil, puternic si masculin.

In Languedoc, proprietarul podgoriei Domaine de Ravanès, Thézan-les-Béziers, Guy Benin si-a dorit sa planteze soiuri bordoleze: Merlot, Petit Verdot, Cabernet. Vinul din petit verdot-ul e produs doar in anii foarte buni (1995, 1997, 1999 si 2002) si a fost un succes. Cat despre merlotul Gravières du Taurou, cel care a batut Petrus-ul la o degustare in orb, sper sa va povestesc cat de curand…

9 Comments

Filed under soiuri de strugure, vinuri rare

9 Responses to Vinuri greu de povestit

  1. Răzvan

    Ooo, daaa!

    Și dacă încă suntem amândoi sub imperiul unu mare Segreto :)), permite-mi să dezvălui și eu un secret, până acum foarte bine păstrat, în spiritul review-ului tău. În curând, de la prietenii noștri de la Enira, vom gusta și noi un Petit Verdot 100%. Deocamdată e în fază de intenție și se barichează, liniștit, în butoaie de stejar franțuzesc în Bulgaria, la Bessa Valley. Eu l-am gustat direct din baric și… m-a lăsat fără cuvinte. Dar când, în sfârșit, se va hotărî Marc Dworkin să-l îmbutelieze, vom avea de povestit, sunt sigur, până în dimineața de după!

  2. Sa nu fie muult prea bine copt 😀

    • vinuri povestite

      Deh, se poate intampla si asta 🙂
      Oricum, am observat ca bulgarii s-au apucat sa planteze cabernet franc si petit verdot si in zona nordica si in cea sudica.
      Oare s-o fi plantat petit verdot si in Romania ?

  3. Delia

    Pe mine ma emotioneaza felul in care scrii…cu o pasiune mereu infranata de tot ce presupune inteligenta si bunul simt. Cat despre vinuri, stiindu-le pe amandoua , ma bucura sa stiu ca te au impresionat si pe tine.

    Abia intoarsa de la vanatoarea de vrajitoare, cum imi place sa le spun calatoriilor dedicate descoperii noilor vinuri, abia astept sa gusti cateva. Pe langa vinuri corecte, cu noi si cu ele insele, ne-au cazut in mana cateva care pe mine m-au subjugat deja. Daca totul merge bine, prevad un weekend sangeros….

  4. Mie mi s-a parut extrem de condimentat vinul cand l-am baut acum 1 an si ceva cu puternice arome vegetale de ardei gras verde si paprika. Problema cu Petit Verdot vinificat simplu si nu in blend este ca intr-adevar este seducator in tinerete dar in timp aromele condimentate domina totul. Cam de aceeasi parere a fost si Dl Heinz Hauptmann de la Enira cand am degustat impreuna vinurile lor.

    Dupa parerea mea acest Petit Verdot 100% de la Ravanes se incadreaza doar in categoria ori il iubesti ori nu-ti place deloc. Cu siguranta nu e un vin care sa placa multimii.

    • vinuri povestite

      Da, ai dreptate, acest Petit Verdot de la Ravanes e ca Venetia, fie te seduce din prima clipa, fie ti se pare ca ii put canalele foarte tare 🙂
      E un vin greu de inteles, neprietenos as zice, vertical si care nu se straduieste deloc sa vina catre tine, asa cum sunt vinurile de la Enira, de exemplu.
      Eu n-am mai intalnit un vin de 8 ani vechime cu o asemenea lungime si putere in postgust.

  5. Foarte poetic si la obiect zis. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.