Millésime 2011 – un an bun

2011 s-a dovedit un an bun pentru comunitatea iubitorilor de vin. Bloggerii au inceput sa se implice si in presa scrisa, scriu articole si lanseaza noi reviste, au aparut mai multe magazine de specialitate, avem mai multe targuri de vin si din ce in ce mai multe bloguri. E o efervescenta de bun augur pe piata vinului.

In atmosfera interbelica a Palatului Cesianu Racovitza, am conversat pe marginea acestei transformari cu producatori si bloggeri, cu ocazia lansarii unei noi reviste – Millésime. Discutiile au fost incurajate de excelentele preparate ale restaurantului Graf din Oradea si insiropate in Golem alb si rosu de la Crama Basilescu.

Revista are o grafica impecabila, va aparea trimestrial si costa 15 lei. In primul numar, puteti citi interviuri cu Marc Dworkin si Johan Brutler si puteti studia, decupa si indosaria primul curs de cultura si civilizatie a vinului. In ceea ce priveste Crama Nachbil, trebuie subliniat faptul ca tocmai aceasta podgorie nordica a reusit cateva recolte spectaculoase de shyraz.  Din punctul meu de vedere, Nachbil Shyraz 2003 e unul dintre cele mai bune vinuri romanesti pe care am avut sansa sa le beau. Daca aveti curiozitatea sa-l gustati – si daca va grabiti – il mai puteti gasi in magazinele La Chambre din Bucuresti si din Cluj.

Mi-a mai placut in mod deosebit si declaratia domnului Dorin Popa din editorialul revistei: “Autoritatea revistei se bazeaza pe stiinta si buna cuviinta, stiinta impiedicandu-ne sa ne inselam pe noi, iar buna cuviinta sa-i inselam pe ceilalti.”

Va doresc mult succes !

11 Comments

Filed under ştiri cu şi despre vin

11 Responses to Millésime 2011 – un an bun

  1. Şi ce distribuţie va avea revista? Se va găsi în chioşcurile de distribuţie a presei, ce se ştie despre asta?

  2. Se va gasi in reteaua InMedio.

  3. Ma bucur ca cei de la Nachbil incep sa aiba un pic de expunere; sunt unul dintre cei mai “underrated” producatori de la noi. Iar Syrah-ul 2003 e intr-adevar minunat.

    Cat despre revista – de-abia astept sa pun mana pe primul numar. 🙂

  4. Am o intrebare, poate ma ajutati. Stiti cumva daca anul 2011 a fost bun, ca productie de vin? Sa va spun ce vreau, ca sa puteti sa-mi dati un raspuns cat mai clar: fiul meu s-a nascut in 2011 si as vrea sa cumpar niste sticle de vin, productie 2011, sa le pastrez pana ce implineste 18 ani. As dori sa stiu daca aveti informatii referitoare la productia din 2011, mai ales referitor la vinuri rosii din Europa, inclusiv Romania si Moldova, vinuri care se pot pastra. Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri!

    • vinuri povestite

      Buna ziua. Daca doriti niste vinuri care sa reziste 18 ani, va sugerez sa incercati mai degraba vinuri albe :). Fie riesling de rhin ( 2011 e cotat un an foarte bun in Germania), fie niste licoroase romanesti ( 2011 in Romania e un an cu acumulari mari de zahar in strugure, care va avantaja imbatranirea vinurilor vinificate in dulce). Daca doriti totusi vin rosu, va sugerez zona Languedoc, si ei au avut un an deosebit de bun. Poate gasiti vin de Guy Benin – Domanie de Ravanes despre care am scris pe blog.

  5. Multumesc de raspuns. Cand spuneti de licoroase romanesti, va referiti la “Lacrima lui Ovidiu”? E singurul vin licoros pe care-l stiu, de aceea intreb. Multumesc!

    • vinuri povestite

      Nu chiar. “Lacrima lui Ovidiu” e un vin peste care se adauga alcool, numit si vin fortificat (mai multe informatii despre tipurile de vinuri licoroase gasiti aici http://www.vinuripovestite.ro/?p=958). Puteti incerca “Sirena Dunarii”de la Vinarte, unul dintre cele mai apreciate vinuri dulci de la noi. Dar dat fiind continutul de zahar din strugure in 2011 e posibil ca si alti producatori sa faca vinuri dulci : in special din soiurile riesling, muscat ottonel sau tamaioasa romaneasca. Deocamdata nu va pot spune mai multe pentru ca vinurile din 2011 inca nu au aparut pe piata.

  6. Multumesc mult pentru raspuns si informatii. Am o nelamurire si poate ma ajutati si la capitolul asta, ca poate stiam eu gresit: stiam ca vinurile dulci nu sunt bune pentru invechit(pastrat in beci), insa nu stiu de ce sau daca e chiar adevarat. Ati putea sa-mi dati cateva detalii? Multumesc!

    • vinuri povestite

      Vinurile dulci rezista mult mai bine in timp gratie continutului mare de zahar. Si vinurile seci pot fi invechite, dar sunt vinuri factute special in acest scop si sunt in general scumpe ( riesling german, vinuri frantuzesti din Bordeaux, Burgundia si Languedoc). Un vin romanesc sec care sa reziste 18 ani nu cred ca exista inca. In schimb, am baut anul trecut cateva vinuri dulci, muscat ottonel 1986, care s-au pastrat foarte bine.

Leave a Reply