Editia de primavara a Good wine a fost mai degraba un prilej de dezamagire. In primul rand, ma asteptam sa fie mai multi producatori noi la acest targ, dar au lipsit multi si din cei care au fost la editia din toamna: Crama Basilescu, Budureasca etc. N-au prea fost multe noutati si mi s-a parut ca pe deasupra multor standuri plutea o atmosfera de blazare si plictiseala.
Lansarile s-au invartit de aceasta data in jurul unor vinuri mai deosebite, vinuri experiment: Solo Quinta 2010 de la Recas, proaspat medaliat la Vinalies Internationales, e un experiment indraznet de a asambla 4 soiuri albe (Sauvignon blanc, Chardonnay, Feteasca regala si Muscat) cu Feteasca neagra vinificata in alb. Atat la gust cat si ca paleta aromatica, am identificat mai mult muscatul. Dar, m-a deranjat baricul care se simte mult prea puternic in gust.
Un alt experiment, Notorius de la Cramele Rotenberg. Un merlot vinificat cu drojdii din Côtes du Rhône. Un vin violent, cu o culoare superba si naravasa, lasa in gura o senzatie de visina in pudra pe care am mai intalnit-o la anumite vinuri spaniole. E interesant de vazut cum va evolua in sticla acest vin atat de puternic, desi eu pastrez nostalgia magiunului de pruna din merlot-ul 2007, care este merlotul Rotenberg cel mai pe gustul meu. Am apreciat faptul ca domnul Rotenberg si-a prezintat vinurile personal si trebuie sa recunosc ca atat Emeritus cat si Notorius degustate in compania Domniei sale, la masa superba cu tipsie de arama au avut o savoare in plus.
Cred ca e important ca vinul sa fie lansat si prezentat de creatorul lui si ca producatorii de vin ar trebui sa profite de ocazia pe care o aduce un astfel de targ pentru a dialoga direct cu consumatorul. Mi-ar placea la viitoarele targuri sa vad mai multi producatori si vinificatori dornici sa-si spuna povestea.
Mda, si eu am avut aceeasi senzatie. Plus temperaturile improprii unor degustari relevante. Totusi am fost placut surprins de producatorii de peste Prut. Am gustat un Riesling de Rhin cu o tipicitate extraordinara. De altfel, a fost singura sticla pe care am si cumparat-o 🙂
Din pacate, eu nu m-am intalnit cu rieslingul de peste Prut 🙁
Off, Mona, pacat. Ne-a surprins pe toti. De fapt, acest producator – Fautor – a avut o gama excelenta; un Traminer sec bun si aromat, un Cab si Merlot 2009 echilibrate, elegante dar si dense in acelasi timp. Cei de la Equinox au un Shiraz atat de piperat, ca era sa stranut :))
Din pacate la astfel de ‘reuniuni”, sunt trimise ca reprezentant al producatorului niste pipite care habar nu au despre vinuri. De aceea este o diferenta de la cer la pamant atunci cand bei un pahar de vin alaturi de “tatal lui” decat asa pe nestiute, nepovestite…
Bietele fete n-au nicio vina. Sunt acolo pentru imagine si nu ca sa povesteasca despre vinuri. Si oricum, pasiunea cu care iti vorbeste un vinificator despre vinul lui e greu de suplinit chiar si de un om de vanzari care are toate cunostintele necesare pentru a prezenta un vin.
Pingback: Navigând după Terroir: Crama Rotenberg | Feteasca Neagra si Merlot