Zilele trecute am vazut “Julie&Julia”, o dulcegarie americana in care joaca Meryl Streep. Imi place foarte mult Meryl Streep si ceea ce gasesc cu totul fantastic la ea, e ca dupa ce in tinerete a jucat roluri de compozitie in drame, s-a apucat la batranete sa joace in comedii si musical-uri. Asta da curaj, dar poate de vina e si gustul timpurilor noastre. Cum ziceam, filmul e “de duminica”, plin de locuri comune cand mai groase, cand mai epurate, despre francezi si americani. O juna americanca cu o slujba de functionara descopera hobby-ul vietii ei, placerea de a gati, luand drept mentor o alta americanca, Julia Child, care descoperise si ea bucataria franceza, cu 50 de ani mai inainte si devenise celebra scriind o carte de bucate. Dupa doua ore de retete, mancaruri si vinuri, iti vine sa te faci si tu bucatar. Poate asta e si rolul filmului, sa creasca vanzarile cartilor de bucate in Statele Unite, pe urmele faimosului Jamie Oliver.
In cazul meu, filmul a avut urmatorul efect. M-am intors acasa, am deschis calculatorul si am dat un google “cursuri de gastronomie”. Trei sferturi din informatie o reprezinta cursuri “de calificare”, “profesionale”, organizate de asociatiile de plasare a fortei de munca. Adica nu cursuri pentru pasionatii de gatit, ci asa un fel de cursuri de reabilitare. Mi se pare ca suna ingrozitor de devalorizant, si ramai cu impresia ca meseria de bucatar e pentru aia prostii care n-au fost in stare sa termine liceul. Despre pasiune, nici o vorbulita. Bah, mi-am zis, hai sa googalizam “cursuri de oenologie”. Aici stam si mai rau, nu exista cursuri de oenologie pentru omul de rand. In schimb, google iti deschide pagini si forumuri unde oamenii scriu ca si-ar dori sa faca un astfel de curs. Apare mentionat si cursul pe care l-am facut eu, acum cativa ani buni, la Institutul francez, dar care nu se mai face. Si cand ma gandesc ca eu am ales cursul asta in primul rand ca sa nu pierd fraiele francezei mele ruginite ! Iar dupa prima ora, voiam deja sa stiu totul despre vin…
Oare faptul ca pe la noi, servirea e de doi bani, mancarea nu exceleaza prin calitate sau diversitate, si se bea vin de surcele, sa aiba vreo legatura cu cele constatate ?
PS. Filmul se termina cu o scena tipica de kitch turistic international. Tanara fana se duce la muzeu sa vada bucataria Juliei Child si isi face un sir de poze cu poza idolului ei, Julia Child alias Meryl Streep. Ca forma de protest, am realizat si eu poza de mai sus…
Am idee: sa incepi cu lucruri simple, adica cu prezentari sincere pentru prieteni, apoi sa mergi la cursuri (daca simti nevoia) si in final sa te apuci de predat cursuri …
Uite ce frumos vorbeste Paul Giamatti aka “Miles” despre pinot:
http://www.youtube.com/watch?v=Pz4oNmiiVVs&feature=related
Ciao,
Nu are legatura cu filmul, dar am gasit un articol pe care l-am tradus din italiana, gandindu-ma ca poate te intereseaza si “cercetezi” mai adanc tema cu pricina.
Vinul este mai bun, degustat intr-o lumina rosie sau albastra
ASCA) – Roma, 30 dic –Degustarea unui vin intr-o lumina rosie sau albastra, sporeste calitatile acestuia, conform unui studiu publicat de Journal of Sensory Studies, de catre cercetatorii Institute of Psychology din Johannes Gutenberg University din Mainz, in Germania. Cercetarea, efectuata pe un esantion de 500 de participanti, carora li s-a cerut sa puncteze o serie de vinuri, a demostrat ca lumina ambientului in care sunt prezentate vinurile, joaca un rol important. Acelasi vin, propus intr-o lumina rosie sau albastra, obtinea punctaje mai bune si aparea de 1,5 ori mai dulce, in comparatie cu situatia in care era oferit intr-o lumina alba sau verde. ”Studiul nostru – explica Daniel Oberfeld-Twistel cercetator la Johannes Gutenberg University – a demonstrat ca lumina in care se degusta vinul, ii poate influenta savoarea, chiar si cand nu este un efect direct asupra bauturii.”
Merci. Poate fi adevarat.