Vega Sicilia, pamantul Spaniei si superbia regimentelor tercios

In prima zi din 2012, am deschis cu prietenii un vin caruia ii dadeam tarcoale de ceva timp: Vega Sicilia,  Tinto Valbuena 5º, Ribera del Duero, 2005.

Unul dintre cele mai celebre vinuri ale Spaniei, Vega Sicilia, Tinto Valbuena e un assamblage de tempranillo, strugurele tipic al peninsulei iberice, cu un pic de merlot si de cabernet sauvignon. Stiam ca e un vin puternic, de cursa lunga, si am hotarat sa-l servim alaturi de piept de rata la cuptor pe pat de cartofi si salata de ardei copti.

Cred ca am baut multe feluri de vinuri: vinuri sagalnice care iti fac cu ochiul, vinuri voluptoase care te lingusesc ca sa ramai langa ele pana la terminarea sticlei, vinuri acrobatice care pogoara in cascade nimburi aromate, dar nu am baut niciodata vinuri pe care dai o gramada de bani, ca ele la randul lor, sa nu dea doi bani pe tine. Iar Vega Sicilia e un astfel de vin.

Dupa mai bine de o jumatate de zi de la deschidere, vinul era nemiscat: pamant reavan, fum si visina, ingemanate intr-un postgust care se simtea de-a dreptul pana in stomac. Dar ceea ce m-a facut sa ma gandesc mult timp la el nu a fost echilibrul sau desavarsit, ci felul in care personalitatea acestui vin ni se impunea, uimindu-ne cu o expresivitate pura si extrem de directa. Si asa a si ramas pana la ultima picatura.

Vinul asta mi-a adus aminte de povestea pe care un prieten drag mi-a spus-o candva despre faimoasele regimente de infanterie tercios. Intr-una din campaniile din Flandra, regimentele spaniole sunt nevoite sa se retraga hartuite de razboinicii flamanzi. Se retrag cateva zeci de kilometri, batandu-se corp la corp, ore bune, pana in zona de protectie asigurata de artileria spaniola. Comandantul artileriei tipa disperat la ei: “De ce nu ati fugit ca sa ajungeti mai repede sub protectia tunurilor noastre ?” “Eram mult prea obositi ca sa mai putem fugi”, a venit prompt raspunsul.

Contempland vinul sclipind in pahar, m-am gandit ca Vega Sicilia e expresia sufletului razboinic al Spaniei si al faimoaselor regimente tercios, considerate de istorici la fel de bune ca legiunile romane si ca falanga macedoneana. Un vin sangvin, vertical si implacabil, caruia ii mai simt inca gustul…

PS. Vega Sicilia se gaseste in reteaua magazinelor Halewood.

23 Comments

Filed under vinuri povestite şi recomandate

23 Responses to Vega Sicilia, pamantul Spaniei si superbia regimentelor tercios

  1. cosmin

    O singura observatie… Tempranillo e tipic Spaniei, nu Peninsulei Iberice. Imediat ce treci granita de vest (Portugalia), e cu totul altceva.
    In rest, stiam de Vega Sicilia, nu stiam ca se comercializeaza la Halewood… o sa il caut.
    Multumesc

    • vinuri povestite

      Cosmin, e adevarat ca tempranillo e tipic Spaniei, insa e frecvent intalnit si in Portugalia, in Douro, unde se numeste tinta roriz.

  2. OWA

    Placut si interesant ca intotdeauna !…

    • vinuri povestite

      OWA,multumesc frumos. Vega Sicilia e un vin deosebit. Si daca Vega Sicilia Valbuena e asa, ma intreb cum ar putea fi Vega Sicilia Unico 🙂

  3. Mona, e genul de intrebare pe care mi-am adresat-o dupa ce am baut La Pialade 2003, cel mai umil vin al celor de la Chateau Rayas 🙂 Daca esti dispusa vreodata sa dai cateva sute de euro pe o sticla, vei afla 😀

  4. Sau poate ti-o scoate norocul in cale cumva, cine stie?

  5. O astfel de invenţie poate genera o discuţie destul de pasionantă, căci face ca nasul să fie în contact permanent cu aroma şi buchetul vinului:

    http://www.stylereport.ro/design/paharul-de-vin-reinventat-revolution-de-martin-jakobsen

    • vinuri povestite

      Vladimir, sigur ca o astfel de inventie poate genera discutii, dar nu cred ca acest nou design de pahar o sa aiba succes. In primul rand, incearca sa-ti imaginezi cum vor fi tinute in mana la serate simandicoase 🙂

  6. magda

    http://www.winery-outlet.com/vega-sicilia-unico-reserva-especial.html
    Vega Sicilia Unico Reserva Especial

    Cod produs:

    Vinul rosu fara vintage, Reserva Especial este un cupaj al celor mai buni ani de recolta. Sinergie intre nobletea lemnului si perfecta maturitate a strugurelui, Reserva Especial concentreza ce este mai bun din fiecare an ce intre in componenta sa. De culoarea ciresei negre, cu buchet elegant, cu note delicate de condimente, a capatat o data cu laboriosul proces de maturare o catifelare si o rotunjime ce lasa insa suficient loc pentru forta lui intrinseca. Poseda acele fine note de aluna de copac pe care i le ofera baricul si se remarca prin structura data de lunga maceratie peliculara.
    Asocieri culinare: Vin de exceptie si de meditatie, merita apreciat pentru el insusi. Daca se doreste totusi un acord culinar, preparatul trebuie sa fie de o mare simplitate dar de o calitate impecapila si de un rafinament surprinzator.
    Alcool: 13,5%
    Mod de prezentare: 750 ml.

    Tara de provenienta: Spania
    Regiune: Ribera del Duero
    Soi: Tempranillo, Cabernet Sauvignon si Merlot
    Ambalare: Carton de 3 sticle

    • vinuri povestite

      @ magda
      Va multumim pentru informatiile detaliate. O sa-mi permit sa fac o mica observatie. N-as prezenta niciodata un vin ca Vega Sicilia drept “vin rosu fara vintage”, m-as teme ca, de suparare, mi s-ar strica in pahar.

  7. Mona! Of, nu doresc să-mi imaginez serate cu pretenţii made in România, adică din acele din care vedem la TV et Co. Mă gîndesc, însă, ca astfel de pahare vor determina lumea să le ţină corect, şi că nu vor lăsa urme slinoase/grase pe suprafaţa minunată a sticlei transparente, astfel încât să ni se pară că vinul e tulbure)))

  8. BogdanC

    Dar oare merita 490 lei? Frumoasa povestea dar……

    • vinuri povestite

      Bogdan, mi-a mai pus si Ciprian aceasta intrebare. Cred ca de la un anume nivel in sus, vinul nu mai poate fi cuantificat in raport calitate/pret, iar o astfel de alegere tine de modul in care fiecare vrea sa-si traiasca viata. Adica, daca ai 100 de euro de cheltuit trebuie sa decizi ce ti-ar face mai multa placere : o rochie frumoasa, 10 carti, o sticla de vin bun sau 10 sticle de 40 de lei ? Uneori cu riscul de a fi dezamagit de decizia luata.
      Pentru mine, vinul e o experienta minunata si vreau sa incerc cat mai multe tipuri de vin. Mi-a placut Vega Sicilia si probabil ca, in viitor, il voi incerca si pe Vega Sicilia Unico, asa cu imi doresc in mod firesc, sa incerc macar un Romanée Conti in aceasta viata… Dar e normal ca prioritatile sa fie diferite de la un om la altul…

  9. BogdanC

    Felicitari ca iti permiti. Eu sunt adeptul a 5 sticle la 80 de lei. Desi daca ar fi sa ma iau dupa poza cred ca rochia ar fi “the first choice”. In caz ca nu este doar reclama. No offence.

    • vinuri povestite

      Bogdan, nu stiu la care poza te referi, dar iti dau dreptate decat 5 sticle de 80 de lei, mai bine o rochie 🙂

  10. Bogdan, eu si Mona suntem pe aceeasi lungime de unda cand vine vorba de astfel de dileme 🙂 Raportul calitate-pret devine irelevant de la un anumit prag in sus. Si asta pt ca un astfel de pret nu mai reflecta doar calitatea vinului, ci implica o gramada de alti factori: cererea-oferta, raritatea, calitatea generala a recoltei, numele, traditia, etc. Totul se va rezuma la disponibilitatea fiecaruia de a cheltui banii respectivi sau nu. Eu sunt dispus sa cheltui mai multi bani pe o sticla, decat sa dau aceeasi suma pe cateva sticle mai ieftine. De fapt, ca si Mona, doresc sa experimentez vinuri pe toate palierele de pret. Daca mi se va pune intr-o zi pata sa dau 250 Euro pe o sticla de Haut-Brion, si detin acei bani la acel moment, ii voi da fara sa ma gandesc prea mult. Este decizia mea, poate unii vor spune ca sunt nebun, nu-mi pasa.

  11. BogdanC

    Este normal sa aspiri la un vin scump. Si eu doresc sa experimentez cat mai curand Dom Perignon sau Petrus.:). Eu intrebasem doar ca sa ma lamuresc ca nu este doar un articol reclama. Autoarea (Mona inteleg–apropo felicitari pentru talentul literar) scrie si la vinul.ro si inteleg ca majoritatea vinurilor incercate sunt in calitate de “guest”. Si de aici poate sa dispara obiectivitatea la un moment dat. Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu am nimic cu firma care il comercializeaza. Sunt clientul lor si pot spune chiar foarte multumit. Insa inca nu am trecut pragul inca 25 euro (bineinteles platind eu:)). Si as vrea sa fac acest pas dupa o documentare serioasa.

    • vinuri povestite

      Bogdan, nu scriu la vinul.ro. Dar ne respectam unii pe altii si articolele mele – ca si ale tuturor celorlalti bloggeri de vin- apar in feed-ul lor la sectiunea “ultimele posturi de pe bloguri”.
      Ca sa risipim confuzia, articolele scrise in calitate de “guest”, la lansari de noi vinuri si degustari se gasesc in principal la sectiunile ”stiri cu si despre vin”, “degustari, calatorii la crama” si “vinuri romanesti” si am specificat, de fiecare data, ca e vorba de o invitatie la degustare si am mentionat organizatorul. Si apropos, pana acum in Romania niciun producator sau importator nu m-a invitat sa beau gratis vinuri de 100 de euro sticla 🙂
      In plus, cand te apuci sa citesti constant blogguri de nisa, trebuie sa iei in considerare si faptul ca s-ar putea sa ai gusturi total divergente cu autorul. Ca in cazul cronicii de film, de exemplu, pur si simplu, nu ai trait filmul descris in acelasi mod cu criticul de film. Gratis sau nu, vinul e un domeniu exclusiv subiectiv…

  12. BogdanC

    Mea culpa. Am citit multe blogguri in ultima vreme ca le mai incurc. Desi nu ar trebui ca in general nu prea sunt multe doamne in domeniu. Felicitari si pentru asocierea vinului cu mancare. Majoritatea recenziilor sunt facute fara aceasta asociere. Nici macar ca recomandare.

    • vinuri povestite

      Multumesc, Bogdan. Asocierea vinului cu mancarea e un domeniu foarte delicat, pentru ca cere foarte multe cunostinte culinare, dar mai ales mult talent. Din pacate, eu n-am talent la gatit, dar am noroc cu prietenii. Invat pe langa ei…

  13. BogdanC

    Era vorba si de vizite prin restaurant nu numai propria pricepere la bucatarit. Este un blogger (pe care il urmaresc cu interes totusi) care la restaurant nu a mancat nimic, in schimb zice ca a incercat 3-4 vinuri. La mai multe vinuri povestite.

  14. ))) un resturant oricum se “scoate” dacă vine cineva şi probează şi bea 3-4 vinuri, chiar dacă nu mănîncă…

    am o poveste apropos de gustat vinuri…eram într-o fundătură de Serbia, la Sopocani, unde am vizitat străvechea mănăstire, şi ne-a apucat noaptea, şi oricum nu doream să dormim la Novi Pazar, islamizat şi urît (aveam să-l descoperim a doua zi…), unde am rămas. Ne era foame şi desigur sete. De vin! Ne apucăm să întrebăm ce au în materie de vin. Vinuri macedone, sârbeşti, greceşti…Acre oţet toate. Nu ne place nimci din ce deschid cu ardoare cei doi care se ocupau de noi…Finalmente, ne oprim la unul mai “bouvable”… cred că tot ceva macedonean era. Trebuie să spun că atât sticlele cît şi etichetele arătau ca cele de dinainte de Potop. Nici vinul nu putea fi mult mai bun! Dar ce voiam să spun de fapt, este că la notă am plătit toate sticlele deschise spre consumare, şi noroc că erau extrem de ieftine! ca şi vinul…

    • vinuri povestite

      Vladimir, asa este. Vinurile din zona ex-iugoslava sunt cam acide. Insa, in ultimul timp au inceput si ei sa faca vinuri de calitate. Mi-au placut mai ales vinurile albe din Macedonia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.