Ce faci cand nu-ti place vinul de la masa ? E o dilema de care eu ma mai lovesc din cand in cand, si realizez ca astfel de momente iti pun la incercare creativitatea. Poate ca cei care pun cola in vin, comit acest sacrilegiu, in inocenta lor, cu sufletul curat si in dorinta de mai bine. Ieri, cu prilejul unei aniversari, am descins in cautare de vin mai bun in pivnita familiei si nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit cateva zeci de vinuri, uitate pe rafturi, o parte din colectia nouazecista a fratelui meu. Le-am luat, le-am sters de praf, le-am privit cu drag, ca pe o jucarie regasita din copilarie. M-am amuzat sa constat ce eram o familie iubitoare de Pinot Noir, chiar si in acele timpuri cand nu era asa la moda.
Marturisesc ca sunt o sceptica si nu sunt interesata sa beau vinuri de colectie, vechi de zeci de ani, dar brusc am inteles de ce sunt oamenii fascinati de vinurile aniversare, vinuri din anii in care s-au nascut, s-au casatorit, sau au facut copii. Vinurile astea sunt un filtru magic care iti deschid poarta catre anii aceia. Pana la urma, lichidul din ele nici nu conteaza. Importanta e doar amintirea, validarea trecutului din perspectiva prezentului, emotia.
Pinot Noir 1989, Amfora, Dealu Mare. Am privit cu aviditate eticheta, si din departari, o liceana ochelarista si cu aparat dentar imi facea cu mana. Pinot Noir 1993, Aura : fratelele meu, un rocher cu plete si o vara de neuitat in Vama Veche cu nectar de caise si Pinot Noir.
Am hotarat impreuna cu fratele meu sa ne adunam prietenii pentru o degustare de “babaciuni”. Privind cu atentie etichetele am remarcat ca pe nici una dintre ele nu este specificat daca vinul e sec, demi-sec sau dulce. Un detaliu nesemnificativ in acele vremuri. Probabil ca vinul, in normele de azi, era cel putin demi-sec, si sunt de-a dreptul curioasa sa vad cum a evoluat in timp. Daca a fost dulce, sansele sa il putem si bea, cresc. Vom povesti…
sweet, sweet remember! 🙂
Esti constienta ca se pune intrebarea de la ce shop au obtinut ai tai in 1989 vin „de export” produs de Black sea wine company, pe englezeste. Tare-s curioasa ce gust are asa babaciune istorica…
Pai nu a fost cumparat in 1989, ci dupa. Prin 1991- 1992, puteai cumpara orice vin voiai, oricat de vechi, la preturi ok. Noi n-am avut bani decat pentru cel mai tanar 🙂
Bag la bataie o “tataie” de Cabernet 1990 de Cricova (11%), rosu sec zice eticheta….
1990 era un an frumos …
Tocmai aparuse Republica Moldova si pe contra-etichetele lor era scris cum se bea un vin alb sau un vin rosu …
Cat despre mine in 1990 … eram in piata si strigam …
SOLD !
asteptati-ma si pe mine ca va ard. poate gasesti cadarca lui papache ca are sa-mi dea o lada din anul 5
Am gasit numai Pinot noir, dar avem mai multe sticle :). Te asteptam cu nerabdare prin Romania…
Ma-ntreb cum o fi fost degustarea… si ma mai intreb daca o fi avut loc in aceeasi casa de demult… Iti amintesti de un rau pe malul caruia stateam amandoua si scriam? Hihihi, mi-e dor de tine, de fratele tau si de mama ta !! Oana
Sigur ca imi aduc aminte ! Doamne ce vremuri, parca din alta viata :). Ma bucur ca te-am regasit, ti-am ratacit telefonul si nu mai stiam cum sa dau de tine…
Am o sticlă de vin din1961adus din Belgia cam cat costa
Depinde foarte mult de nivelul lichidului din sticla si de informatiile de pe eticheta – numele producatorului, podgoria, etc.