Cu ocazia celui de-al 100-lea articol pe care il scriu pe Vinuri povestite, m-am gandit ca ar fi interesant sa va povestesc ce cauta lumea pe google cand vine vorba despre vin. Subiectul e vast, dar dupa aproape un an si jumatate de blog, consider ca am suficiente date pentru a schita o analiza, pornind de la statistica intrarilor de pe google in propriul blog “Vinuri povestite” furnizata atat de platforma wordpress, cat si de google analytics.
Subiectele de interes constant, importante cantitativ, pot fi grupate cu usurinta in cateva categorii:
Cel mai cautat subiect din acest blog, 2012 intrari din google intr-un an, sub diverse forme, e acela al sulfitilor (ce sunt sulfitii, exista vinuri fara sulfiti, cand se pune SO2 in vin, cat de periculosi sunt sulfitii din vin, merita sa cumperi vin cu sulfiti, etc) si asta in conditiile in care am scris un singur articol pe aceasta tema.
Urmeaza tema vinurilor falsificate si cum se recunosc ele si subiectul pe care l-am grupat sub denumirea topuri si clasificari (cele mai bune vinuri romanesti, cele mai scumpe vinuri frantuzesti, cel mai bun vin rosu, cele mai bune vinuri de la raft, etc.)
Un subiect sezonier care a fost pentru mine o sursa de uimire si amuzament e toposul vinului inghetat. Am observat ca in sezonul de iarna survine o avalansa de cautari pentru articolul vinul inghetat care nu sunt datorate pasiunii pentru icewine, asa cum am crezut eu initial, ci inghetarii vinului de tara din balcoanele romanilor. Tot in perioada iernii foarte frecvente sunt si cautarile “la ce temperatura ingheata vinul” si “se mai poate bea vinul congelat”.
Mi se pare interesanta si oarecum caracteristica societatii noastre, acesta aplecare catre extreme. Lumea vrea sa stie mai ales despre cele mai bune si scumpe vinuri dar, in acelasi timp, si despre vinurile proaste, vrea sa se fereasca de sulfiti si de vinurile falsificate. E o abordare oarecum negativa a temei vinului. Din comentariile articolelor publicate pe site-ul Pandora’s, am sezizat ca pe fondul ignorantei, exista o teama de falsuri, de E-uri, de sulfitii din vin si ca se crede in continuare, in mod eronat, ca cele mai bune si sanatoase vinuri sunt cele facute in mod artizanal in curtea bunicilor.
De asemenea, utilizatorii de google cauta, in mod firesc, informatii despre subiecte mediatizate, de care au auzit si pe care doresc sa le aprofundeze. Asa se face ca cei mai cautati producatori de vin romanesc, dintre cei despre care am scris pe acest blog, sunt si singurii care isi fac campanii de marketing si publicitate ca la carte: Cramele Corcova (in opinia mea, firma cu cea mai coerenta campanie de comunicare din lumea vinului romanesc) si Cramele Rotenberg (producatorul de vin cu cea mai larga expunere in cotidienele de la noi). Iar cele mai mediatizate soiuri de struguri sunt si cele mai cautate cuvinte cheie la mine pe site: chardonnay si pinot noir.
Dar dincolo de asta, ce mai cauta lumea pe google ?
Intrebari metafizice:
“de unde vin povestile”, “cum sa fac sa fiu mai destept ?”, “ce mancaruri mai pot gati vineri, sambata si duminica”,”din ce soi de struguri e facut vinul merlot”,”exista vinuri dulci ?” “ce vin produce fiecare soi de strugure”, “cum sa pui dopul dupa deschiderea vinului alb”, “din ce e facut dopul de pluta”.
Intrebari al caror raspuns as dori si eu sa-l aflu :
“se poate face bani din colectia cu vinuri”, “cum arata un boier roman, foto”, “care e cel mai delicios vin cabernet sau merlot “, “din ce strugure e facut cel mai bun soi de vin”, “vorbeste Mirel Banica limba germana”.
In ansamblu, aceste cautari amuzante nu sunt deloc neinsemnate cantitativ. Pot fi ele eradicate prin aport de informatie pertinenta despre vinuri si producerea lor ?
Super articol! Ma bucur ca Google e unul din site-urile preferate ale romanilor si ca prin cautarile lor putem afla si noi ce au in cap, lucru de multe ori amuzant.
foarte interesant.pe blogul meu cel mai tare m-a amuzat cand cineva a cautat feteasca neagra frantuzeasca. sper ca pana la urma a gasit
ionut
Sau s-a lamurit :). E drept, exista un topos al vinurilor frantuzesti care genereaza cautari pe google care de care mai fantaste.
Felicitari pentru articolul 100!Te rugam sa nu te opresti 🙂
Saru’ mana pentru apreciere si incurajare. Nu ma opresc 🙂
Bonne anniversaire! 🙂
Felicitări pentru jubileu! Aştept cu interes să ne spui ce vor mai gugăli cetăţenii şi în articolul 200! Poate că se vor întreba din ce soi de struguri sunt făcute vinurile povestite…
Ah, razvan, asta da dilema ! Imi place sa cred ca vinurile povestite sunt un proces artistic, adica un “assemblage” 🙂
Chiar ma gandeam sa revin anul viitor cu o noua statistica, pentru a vedea care sunt schimbarile…
pana la urma un vin bun ingheata? si ce sunt sulfitii? ca nu ai zis nimik numai aiureli
Da, orice vin ingheata. Cu cat are o concentratie mai mare de alcool cu atat va ingheta mai greu, dar va ingheta. vinul nu trebuie pastrat la temperaturi extreme, ci la o temperatura cat mai constanta de la un sezon la altul. Temperaturile extreme obosesc vinul si il fac sa imbatraneasca foarte repede.
Despre sulfiti am scris un articol special pe care il poti gasi la https://www.vinuripovestite.ro/?p=335