Chiar bea Winston Churchill vin de Melnik ?

Cand am ales Melnik ca punct de destinatie a calatoriei noastre prin Bulgaria, nu stiam ca locul se leaga de numele lui Winston Churchill. Ma atragea ideea unei calatorii de la nord la sud prin Bulgaria, pana la granita cu Grecia, acolo unde se afla Melnik, dar si ineditul imbinarii unei excursii pe munte cu o degustare de vin. Melnik e cel mai mic oras al Bulgariei si unul din cele mai vechi locuri din regiune in care se face vin. Strugurele cultivat la Melnik, numit shiroka melniska, se pare ca provine din Siria si se cultiva aici inca de pe vremea tracilor. Vinurile se caracterizeaza prin tarie alcoolica, fructuozitate si tanini blanzi, si dupa invechire in sticla, au arome caracteristice de piper, piele si trabuc, motiv pentru care sunt comparate cu Châteauneuf-du-Pape:). In plus, de pe internet mai afli cu stupoare ca shiroka melninska loza era vinul preferat al lui Winston Churchill si ca acesta “cumpara anual doua butoaie din acest vin”. Atata preciziune m-a dat gata. Trebuie sa marturisesc ca daca as fi citit asta inainte sa ajung acolo, m-as fi gandit de doua ori daca e oportun sa ne oprim la Melnik.

Spre marea mea dezamagire, Melnik e un loc foarte turistic, cu sute de autocare care se opresc cateva ore sa faca poze cu casele si resturile basilicilor bizantine. Hotelul la care am nimerit, El Greco, a fost cea mai mare teapa turistica pe care am luat-o in ultimul timp. Desi pe site arata “erste classe”, in realitate era inca in constructie, nu avea frigidere in camere si nici apa in piscina, curtea era un morman de pamant care urma sa fie amenajat. In prima dimineata, unii dintre noi s-au trezit in pocnete de robinete si s-au scaldat in fantana arteziana a tevei de alimentare cu apa a veceului. Printre toate astea un singur lucru deosebit, hotelul era asezat intr-un loc izolat, inconjurat de salcami si plopi in floare, care degajau o miresma divina, intr-o liniste de inceput de lume, punctata, dimineata, de ciripit de pasarele…

Inca o data m-am gandit cu ciuda la cum stiu sa-si faca bulgarii marketing si sa-si scoata in evidenta podgoriile cu povesti de tipul celei cu Winston Churchill si cu strugurele de Melnik cultivat de pe vremea tracilor, (de parca, in Romania n-or fi struguri cultivati inca de pe vremea tracilor !) si cum reusesc ei sa faca turism oenologic, desi nici ei nu stau prea bine cu infrastructura.

Una peste alta, Melnik m-a invatat multe. In acea forfota de grupuri de turisti care mi-a amintit oarecum de intrarea de la Peles, ne-am asezat demoralizati la o terasa, am comandat-o pe celebra shiroka, asteptand sa fim serviti cu bine cunoscuta teapa. Dar nu a fost asa. Vinul a fost bun si am mancat cel mai delicios creier in unt si cei mai fantastici ciusca burek (ardei pane umpluti cu branza) din viata mea. Asa ca ne-am veselit si am stat la povesti pana seara tarziu. La plecare, spre marea noastra surpriza, proprietarul terasei a venit si ne-a facut cadou o sticla de vin, spunandu-ne ca e foarte fericit ca ne-a placut. (tin sa precizez ca in seara aia, terasa fusese tot timpul plina). Ne-am bucurat si l-am rugat sa o pastreze la el, pentru ca vom veni sa o bem a doua zi (oricum nu aveam frigider in camera). Dupa o vizita la manastirea Rozen si o incursiune prin muntii Pirin, pe o caldura incredibila pentru luna mai, ne-am intors la terasa asa cum am promis. Cred ca aveam asa niste mutre elocvente, incat patronul, fara sa ne intrebe nimic, a venit si ne-a pus pe masa o carafa de vin alb, rece si sprintar, cu lamaie, si ne-a explicat ca asta e bautura traditionala a zonei pe timp de vara. A trebuit sa calatoresc 600 de kilometri pana la Melnik ca sa inteleg motivul pentru care imi place in Bulgaria. Ai sansa sa intalnesti niste oameni adevarati chiar si in cel mai turistic si nasol loc din tara lor.

La intoarcere am trecut pe la Rila. E un loc deosebit, care nu merita ratat…

13 Comments

Filed under degustări, călătorii la crame

13 Responses to Chiar bea Winston Churchill vin de Melnik ?

  1. “aceasta intamplare atesta ca Babeasca neagra, din care se obtinea vinuri de calitate, exista de mult timp in podgorie. in acest sens, putem aminti faptul ca si Richelieu (1585-1642), cardinalul Frantei, pretuia vinul rosu de Nicoresti, deci soiul Babeasca neagra”
    http://www.topbusiness.ro/romania/archive/article/Babeasca+neagra.html

    Si am mai intalnit si alte ineptii, cu Napoleon, cu Napoleon al III-lea. Ce mi se pare fascinant la aceata gogorita nu este ca o suma de oameni remarcabili mureau de placere gustand vin romanesc, ci ca toti erau francezi.

    Iata ca bulgarii, care sunt de-ai nostri, nu vreun land nemtesc sau alte minuni, sunt la fel de ridicoli ca noi. Ce reconfortant!

  2. Mda, frumoasa poveste. Anul trecut am facut si eu o scurta incursiune la vecinii nostri bulgari si am ramas impresionat. Intr-adevar, la capitolul turism, amicii nostri ne-au luat-o mult inainte. Eu am fost in Kavarna, un orasel in plina dezvoltare care gazduieste un super festival de muzica rock. Primarul lor are putin peste 30 de ani, este fan AC/DC si omul ala a reusit sa faca acolo ce nu vor reusi sa faca edilii nostri in veci…Am facut o scurta vizita si la Balchik, o mica bijuterie care m-a lasat cu gura cascata; plimbandu-ma pe faleza orasului, am avut impresia ca sunt la Nice, nu la cateva zeci de km de Romania…

    Oricum, voi reveni cu placere in Bulgaria cand voi avea ocazia. Cat priveste vinurile lor, inca nu am gustat ceva care sa ma impresioneze, dar va veni probabil si momentul acela…

  3. Ah, si din cate stiu Churchill consuma intensiv brandy si sampanie.

  4. Bineinteles, George. Pai prefera brandy Zaraza si spumant Zarea :))

  5. Vera

    Minunat!…si uite asa ti se face un dor de duca pe meleagurile bulgaresti…Cu adevarat ne dau bulgarii niste lectii…

  6. @Ciprian: Nu Zaraza, ci Milcov:) M-ar mira sa gasim un articol semnat Dr. Pusca care sa spuna treaba asta.
    @Vinuripovestite: Cu babeasca este sigur. Aproape nu mai exista. Pacat, am gustat o babeasca de tara si era un vinisor agreabil.

  7. Noroc cu baiatu’ ala si terasa lui minunata…
    Ne-a scos din sete! 🙂

  8. stere

    excelent blog, pacat ca piaristii marilor producatori romani de vin n-au atata pasiune, poveste si stiinta.

    pun si eu o intrebare de neofit, vinul din regiunea melnik se poate incadra la vinuri macedonene sau e o prostie?

    • Saru’ mana pentru apreciere !
      Avand in vedere ca Melnik e in Bulgaria, chiar daca la 30-40 de kilometri de granita cu Macedonia, vinul nu poate fi incadrat decat la categoria geografica vin bulgaresc. In realitate, zona e foarte mixta, si cum, daca nu s-ar fi inventat geografia, probabil ca istoria nu ar fi existat, e foarte posibil sa existe vin cu aceleasi caracteristici ca vinul de Melnik in zona de granita macedoneana. Dar cum n-am vazut cu ochii si nasul meu, nu stiu ce sa-ti spun…

      • stere

        intreb de macedonia nu in sens statal ci in sens geografic si de traditie de facut vinul. din cate am citit la melnik traditia exista de o suta si ceva de ani, prin “implant” de soiuri bulgaresti. traditia macedoneana (aria din bulgaria, turica, Frym si grecia) e mult mai veche. eu am stat o noapte la serres, in grecia, si am gasit vinul foarte bun.

        • da, sigur, traditia vinului in aria macedoneana e foarte veche. Dar, in general, vinul are niste caracteristici care sunt date de soiul de strugure si de aria climatica si de structura geologica a solului. Intrebarea e daca strugurele de melnik se cultiva si in alte zone de clima similara, aflate acum in Grecia sau in Macedonia (Pirinii macedoneni). Daca da, atunci putem vorbi de un vin macedonean in sens de regiune geografica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.