Cum ne vom aminti de Jidvei ?

Invitaţia de a vizita podgoria Jidvei m-a purtat într-un subit itinerariu nostalgic al anilor de liceu până la prima mea beţie cu Muscat Ottonel demidulce de la Jidvei. A fost o beţie cruntă care s-a lăsat cu prieteni pe viaţă, dar şi cu o îndelungată alergie la soiuri aromate de tipul muscat şi tămâioasă. Aceste amintiri, cu parfum parcă dintr-o altă viaţă, s-au oglindit, în mod ironic, în vinul ce mi-a plăcut cel mai tare dintre toate cele pe care le-am degustat la Jidvei: Ana muscat ottonel 2011, vinificat în sec.

muscat ottonel

riesling, riesling uber alles

in crama Jidvei cu Ioan Buia

tehnologia

Dan Corbean si anii de acasa ai viţei

Au fost două zile cu program alert în care, împreună cu Răzvan Avram, George Mitea, Ciprian Haret şi Mihai Vasile am avut ocazia să vedem câteva plantaţii de muscat ottonel, gewurtztraminer, riesling de Rhin şi fetească regală, din cele 2000 de hectare pe care le deţine Jidvei. Am vizitat cramele şi facilităţile de producţie de la Blaj, Jidvei şi Bălcaciu (vin spumant şi vinars), pepiniera de puieţi de viţă şi mai ales mica bijuterie a Jidveiului – Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Baltă.

În ciuda faptului că aici a funcţionat ani de zile crama de şampanie Jidvei, castelul este frumos restaurat, şi a păstrat multe din elementele originale – printre care una din scările din lemn de la 1560 care urcă în spirală până în podul castelului.

Mi-a făcut deosebită plăcere să constat că o parte din simbolurile locului au fost preluate pe etichetele sticlelor Jidvei. Pe lângă imaginea castelului Bethlen Haller devenită siglă, puţină lume ştie, de exemplu, că eticheta gamei Jidvei Tezaur are un superb detaliu grafic preluat de pe clopotul bisericii săseşti din Bălcaciu: un dragon cu cap de femeie, struguri la urechi şi coada din vrejuri de viţă, care atestă legătura ritualică a acestor locuri cu vinul.

detaliu de pe clopotul bisericii săseşti din Bălcaciu, datat 1620; @ Jidvei

biserica din Bălcaciu

Seara s-a încheiat cu surprizele pregătite de domnul Ioan Buia, directorul şi oenologul complexului de vinificare de la Jidvei: riesling de Rhin 2009, Icewine 2011(din gewurtztraminer), muscat ottonel 2011, feteasca regala 2009 si un excelent spumant extra-brut (1,9 gr  zahar/l), Romantine alb 2010. În paranteză fie spus, numele gamei „Romantine” nu mi se pare inspirat, căci nu prea are legatură cu ceea ce e în sticlă: un vin spumant elegant şi crocant „care ar fi capabil să facă să meargă şi un olog”.

Pe lângă plăcerea de a bea soiuri tradiţionale din Târnave – gewurtztraminer, riesling de Rhin, neuburger, pinot gris – soiuri pe care cred că Jidvei ar trebui să le promoveze mai mult – am fost impresionată de simplitatea şi prietenia cu care ne-au înconjurat oamenii locului. Îţi creşte inima când vezi cu câtă pasiune vorbesc inginerii şi tehnologii de aici despre meseria lor. Iar acest fapt este foarte important, pentru că miza investiţiei de la Jidvei nu sunt vinurile medaliate – care au fost şi vor mai fi – ci conservarea unui patrimoniu şi a unei comunităţi, precum şi felul în care generaţiile care vin îşi vor aminti de Jidvei.

15 Comments

Filed under degustări, călătorii la crame, vinuri româneşti

15 Responses to Cum ne vom aminti de Jidvei ?

 1. Doamna T

  De unde pot fi cumparate aceste vinuri despre care ai povestit ?

  • vinuri povestite

   Vinuri Ana si Maria se gasesc in Horeca, iar sampania Romantine se comercializeaza la Metro. Vinurile din 2009 nu sunt inca pe piata.

 2. foarte frumos articol..le citesc cu placere intotdeauna, foarte reusite si pozele 🙂

 3. Am aşteptat cu interes acest review, şi a ieşit foarte captivant!

  Da, în emisiunea “Vinul şi Arta”, de pe moneychannel, am degustat Ana Muscat Ottonel 2011. E un vin sensibil) Dar preţul acestuia, nu se prea justifică…
  Sau poate, da?

  • vinuri povestite

   Multumesc frumos, Cristi
   Multumesc, Vladimir. Preturile mari pot fi justificate in virtutea faptului ca sunt editii limitate, dar si in virtutea unei anume imaturitati a pietei care cuantifica valoarea vinului in functie de pret. Pe de alta parte, cred ca pretul trebuie sa fie si in raport cu cererea si oferta. Eu una, poate ca as da 60 de lei pe un riesling de rhin de Tarnave si poate chiar si pe un muscat din gama Ana, dar n-as da tot atat pe un Chardonnay sau o Feteasca regala in conditiile in care sunt pe piata o gramada de alte vinuri din aceste soiuri cel putin la fel de bune, dar la jumatate de pret.

 4. …cele de la “Gramma”, bunăoară, sunt cel puţin la fel de bune, dar cum excelent punctezi, sunt la un preţ considerabil mai mic.

 5. OWA

  toata stima pt acest site si pt tot ce faceti aici inclusiv pt simpatica sinceritate , citez : “A fost o beţie cruntă care s-a lăsat cu prieteni pe viaţă,…”
  Simpatic sincer !…

 6. @Mona, eu mă dau în vînt după Aligote-ul de la “Gramma”…

  Dar am deviat de la tema, care e Jidvei-ul.
  Sper să se înţeleagă cîndva şi pe la noi că valoarea vinului nu e deloc “ridicată” de preţul pipărat care, pînă la urmă, e doar un moft al producătorului…

 7. Nascu-Briciu Rodica

  Salut pe aceasta cale performanta! Stima si respect pentru Domnul Buia, care fara indoiala este cel mai mare oenolog sin tara. Ma simt onorata ca am avut ocazia sa il cunosc si sa vizitez cramele si castelul (colectia de ceasuri este remarcabila). In opinia mea cei de la Jidvei sunt acei oameni despre care se spune ca “sfintesc locul”. Nu este nejustificat sa ne asteptam la mai mult.
  Mult succes!

  • vinuri povestite

   @ Rodica
   Oamenii de la Jidvei sfintesc locul asa cum spuneti si eu sper ca reusita lor ca model de comunitate sa fie un exemplu si pentru altii.

 8. Flavia

  Buna,

  As avea cateva intrebari despre acest traseu – as vrea sa stiu daca exista vreo posibilitate de cazare chiar pe domeniu si daca mai sunt si alte experiente pe care le putem adauga – lucrurile astea sunt negociabile? Si cu cine ar trebui sa vorbesc, ai un contact?
  Multumesc anticipat

  • Mona

   Buna,
   Exista cazare pe domeniu, sunt niste anexe construite in fostele grajduri ale castelului, si din cate am inteles dupa restaurarea completa a castelului vor exista camere si in castel.
   Din pacate, nu stiu daca castelul/domeniul este sau nu deschis turistilor. Noi am fost invitatii Jidvei in calitate de bloggeri pentru a degusta vinurile si a vizita viile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.