In Bourgogne cu François Villon

Ca sa ajung sa citesc din François Villon a trebuit sa calatoresc pana in Franta. In 1999, cand am ajuns in Bourgogne, auzisem vag despre poemele lui, dar nu le citisem. Si nu stiam prea multe nici macar despre vinul de Bourgogne. In mod ciudat, le-am descoperit in acelasi timp. Noël – père Noël, pentru prieteni – vazand ca ma laud cu franceza cea frumoasa pe care o vorbesc, mi-a pus in brate un volum de Villon si m-a rugat sa-i citesc din el. In realitate, mi-a intins o capcana. Poemele lui Villon sunt scrise in franceza medievala, o limba destul de diferita de cea moderna. Imi amintesc ca m-am straduit sa fac sa sune franceza aia, veche, cat mai bine in urechile mele. Nici pana azi nu stiu daca am citit bine. Dar m-am ales cu un prieten pe viata, am citit impreuna din Villon si din La Fontaine si am baut multe sticle de vin burgund.

Ca orice poet francez, François Villon era un mare amator de vin. Tudor Arghezi, cel care scrie prefata primei traduceri in romana a versurilor sale, il descrie ca fiind “un poet de carciuma”, asemeni lui Paul Verlaine. Desi a studiat teologia la Paris, Villon a fost un nomad care s-a tinut de talharii si jafuri si a stat prin inchisori. Poemele lui, scrise prin anii 1450- 1460, m-au surprins prin nuanta foarte personala a intamplarilor pe care le descriu. Intr-un mod criptic si intr-un limbaj arhaic, un om din evul mediu isi povesteste viata:

“Cum de dus trebuie sa ma-ndur,

Si cum de-ntors nu mi-e usor,

(Nu sunt om fara de cusur,

Nici de otel sau cositor

Pe lume-i traiul schimbator,

Si dupa moarte nu-i popas),

O iau acuma la picior,

Si hotarasc asa sa las:

(…)

Si lui jupan Robert Vallee

Biet logofat de la Divan,

Care nici deal, nici vale e,

Am randuit aici taman

Sa i se deie napristan

Izmenele-mi ce-s la cuiere

Ca sa slujeasca de tulpan

Iubitei lui, Jehanne de Millieres.

(…)

Asisderi, patalamaua mea,

Ce-o am de la Academie,

O las si-o parasesc pre ea,

Spre ai scuti de vrajmasie,

Unor dieci sarmani de-acie,

Cuprinsi sub glava de apoi:

Impins fui de Milostivie

Si Fire, caci i-am vazut goi.

(…)

Asisderi las si dau in dar

Manusi si manta de firet

Lui Jaques Cardon, prieten doar,

Si ghindar de la un salcet,

Si zilnic un gascan boghet,

Si un clapon cu-unturi gingase,

Si zece buti de vin mischet,

Si doua pari, sa nu se-n grase.”

Versuri  din “Diata cea mica” in traducerea poetului Dan Botta, din “Balade si alte poeme”, Ed. ESPLA 1956.

Poemele lui Villon au deschis pentru mine poarta universului gastronomic francez si m-au impresionat prin ardoarea cu care vorbesc despre placerea de a bea si de a manca. Apoi am aflat ca, asemeni versurilor lui Villon, vinul de Bourgogne, nu e un vin facil. Nu te cucereste, ci te lasa nedumerit si trebuie sa te straduiesti indelung ca sa-l poti intelege. Dupa acest episod cu Francois Villon, m-am gandit mereu ca Pinot noir-ul si cupajele burgunde sunt incarcate cu ceva din aromele ev mediului francez, din duritatea, nebunia, excesele si vitalismul acelor vremuri. Am perceput, bandu-le, aroma aspra a incaierarilor cu cutite, a seilor de cal si a pamantului reavan. Poate ca pana la urma, nimic nu exprima mai bine Franta lui Villon, decat un vin de Bourgogne…

10 Comments

Filed under poeții vinului, poveştile Monei

10 Responses to In Bourgogne cu François Villon

 1. Frumos spus. Intr-adevar, sunt vinuri greu de apreciat, si cum ai sesizat foarte bine “it takes an acquired taste”. Nu si poeziile lui Villon:)

 2. Fara indoiala.
  Iar poeziile lui Villon nu-s de o profunzime esoterica, ci seamana mai degraba cu un vin nou, mustos, badaranesc, simplu si direct, dar agreabil fara dubii. Verlaine, pe de alta parte, e din alta categorie. E ca Ioan Botezatorul pentru anuntatul Rimbaud:)

  • Cred ca Arghezi i-a pus in aceeasi categorie, pentru ca a simtit ca Verlaine si Rimbaud au ceva din nelinistea de a-si trai viata a lui Villon, din nebunia si vitalismul lui. Si a apreciat asta.

 3. Depinde care e criteriul dupa care se face clasificare:)
  Aporpos, stii filmul lui Nicolaescu despre Villon? Se pare ca-i singurul…

 4. Ce mai conteaza, au fost cu totii adevarati bad boys 🙂 Villon mai inchina cate un pahar in cinstea unui jaf reusit, Verlaine il mai lua la tinta pe Arthur cu niscaiva gloante, iar Arthur se mai relaxa facand comert cu sclavi si arme 🙂

  Cat priveste vinul de Bourgogne, asa este; te indeamna la reflectie, te pune sa sapi adanc in pahar, te indeamna sa renunti la prejudecati. Cred ca am mai spus o data despre vorba care circula in lumea vinului: Burgundia este ultima treapta pe care trebuie sa o urci, iar odata ajuns acolo, nu vei dori sa mai cobori pana la sfarsitul veacurilor. Amin 🙂

 5. Borce

  Bourgogne este un imperiu al soarelui ce cade linistit peste dealuri nesfasite de vii …Iar din loc in loc, sunt niste insule sacre … Ei bine, sunt menhirele bravilor celti ce poata crucea facuta de “barbarii” crestini ….

 6. Minunată asocierea lui Villon cu vinul de Bourgogne! Doar că trebuie văzut dacă nu cumva acesta l-a “creat” pe ilustrul spărgător)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.