In fata vinurilor de pe alte meleaguri, ma gandesc adesea, ca ceea ce i se poate reprosa vinului romanesc este dramatica lui lipsa de sinceritate. Dupa anii de falsificare din perioada comunista, cred ca cea mai mare problema a pietei vinului de la noi, nu e pozitionarea sau pretul, ci asigurarea unui standard de calitate. Pe piata romaneasca se gasesc mult prea putine vinuri sincere, cu gust adevarat, de struguri. Poate asa se si explica de ce romanii prefera inca vinul facut in mod artizanal, la tara.
De curand, am avut marea surpriza sa ma intalnesc cu, probabil, unul din cele mai bune vinuri romanesti. In orice caz, cel mai sincer vin romanesc, pe care l-am baut pana acum.
Shyraz 2003 Nachbil te rasfata cu arome de cireasa neagra, tonuri de piele si condiment. E un vin destul de vioi pentru varsta lui si cu echilibru bun. Dar ceea ce m-a impresionat cel mai tare e tocmai impresia nedefinita, de ansamblu, pe care ti-o lasa si marile vinuri frantuzesti, aceea ca e vin facut din bob de strugure stors din caldura soarelui si mangaiat de pasiunea viticultorului. Se poate citi in acest vin din podgoria de la Beltiug preocuparea pentru calitate, mandria lucrului bine facut.
Shirazul e un strugure la moda, plantat in ultimul timp, cam peste tot in Romania, de la Recas, Corcova si Dealu Mare pana iata, la Beltiug, in judetul Satu Mare. Sa plantezi soiuri rosii in zona nordica a Romaniei mi se pare un experiment curajos. Oricum, in comparatie cu calitatea vinurilor Nachbil, podgoria de la Beltiug e o prezenta mult prea discreta pe piata romaneasca.
Ce coincidenta interesanta: http://vinuldeduminica.blogspot.com/2010/12/syrah-2007-nachbil.html :))
Buna, Bogdan. Ma bucur ca ai scris despre el. E un vin romanesc foarte bun. Si scuza-ma pentru tacerea indelungata, sunt intr-o vacanta fara net 🙂
Scuze pentru mail, iaca am gasit si partea cu comment-ul. Ma miram eu sa nu fie, da’ daca n-are fusta, nu se observa asa usor 🙂
Revenind la Nachbil Shiraz 2003 – l-am descoperit prin 2004, daca tin bine minte, odata cu alte vinuri facute de Brutler si am ramas stupefiat. Nu-mi venea sa cred ca asemenea vinuri se pot face in Romania. Pe vremea aceea aveam o vinoteca in Cluj si am avut ambitia sa arat si altora ce vinuri minunate se pot face daca pui suflet. Si am reusit.
Buna. Iti multumesc pentru gandurile bune din e-mail. Si eu ma bucur ca am descoperit vinurile Nachbil.
De tipul asta de Fragolino stii ceva? http://alkoabi.ee/media/catalog/product/cache/2/image/600x/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/i/m/img_8085.jpg Avem in Romania asa ceva sau ceva asemanator?
Da, am auzit de el. Pare un fel de vin spumant, cu gust banuiesc, de capsune 🙂
Din pacate, nu am baut niciodata. Nu prea imi plac bauturile “cu gust de”… Se gaseste la Bucuresti, prin unele baruri.
E bun, dulce dar nu prea dulce. Am o verisoara care e innebunita dupa asa ceva.
Poate il voi incerca, desi prefer spumantul extra-brut…