Nebunii frumoşi ai cramelor mici

Din când în când, pe lângă vinurile pe care le descoperi şi le bei, ai şansa să-i cunoşti şi pe oamenii din spatele lor. Şi deşi îmi place în mod necondiţionat vinul trebuie să mărturisesc că descoperirea oamenilor e lucrul care mă interesează cel mai tare. Îmi plac degustăriile la care cineva îţi reaminteşte că vinul este mai ales expresia unui timp (anul de recoltă) şi a unui loc (parcelă, podgorie), înainte de a fi un brand sau o afacere. Îi plasez pe aceşti oameni într-un nimb de nebunie fericită, în sfera romantică a celor care fac lumea să pară mai bună şi adeseori îi invidiez.

nachbil1

Am o afecţiune specială pentru syrah-ul din 2003, primul vin de la Nachbil pe care l-am descoperit. De-a lungul anilor, am avut şansa să beau mai multe sticle din 2003, mai bine sau mai prost păstrate, dar conţinutul mi-a lăsat întotdeauna senzaţia că gust esenţa radioasă a fructului, că e făcut chiar din seva aia lipicioasă care se scurge din boabe când le zdrobeşti între degete.

nachbil 2

Săptămâna trecută, l-am redegustat cu ocazia primei verticale de syrah din podgoria Nachbil care a fost organizată la Bucureşti : 2003, 2008, 2009, 2011 şi 2012. Mi-au plăcut în special vinurile din 2003 şi 2008. Pe acesta din urmă l-am surprins într-un moment de intensă expresivitate. Practic toţi cei prezenţi la masă au putut identifica câte o aromă: piper, scortişoară, cardamon, anason, tei, mărar, druşaim.

De altfel, domnul Johann Brutler ne-a spus cu simplitate că, abia după o experienţă de 50 de ani cu acest soi plantat de el la Beltiug, în 1999, o să poată spune că a făcut “cel mai bun syrah”. Eu mă bucur că i-am putut experimenta pe primii zece şi îi aştept cu încredere pe următorii 40.

nachbil3

Deşi poate ne-am imagina că Satu Mare e o zonă de climă nepotrivită culturii viţei de vie, prin poziţionarea sa nordică, în realitate e un microclimat favorabil vegetaţiei de climă mai caldă. În Beltiug, se cultivă viţă de vie din secolul al XIII-lea, iar crama Nachbil de la Beltiug are 300 de ani. De altfel, dacă e ceva ce mă uimeşte în raportarea noastră la nemţii e tocmai prejudecata românească, adânc înrădăcinată, potrivit căreia nemţii sunt băutori şi producători de bere, deşi am putut vedea cu ochii noştri vreme îndelungată platourile transilvane cultivate cu viţă de vie şi motive grafice specifice decorând bisericile săseşti de la Biertan pănâ la Bălcaciu.

Crama Nachbil are 23 de hectare pe rod şi începând cu anul 2011, s-a orientat către producerea de vinuri care să exprime cât mai fidel caracteristicile locale, în condiţii bio, fără drojdii selecţionate. Aceste vinuri sunt greu de făcut, pentru că depind foarte mult de voinţa adesea impredictibilă a naturii, dar cred că în epoca noastră obsedată de tehnică, trebuie să existe şi din acei care să ne aducă aminte că vinul este o alchimie a celor patru elemente: pământul, vântul, apa şi focul. Iar cei care îşi fac timp ca să pândească misterul vinului sunt fericiţi.

6 Comments

Filed under vinuri româneşti

6 Responses to Nebunii frumoşi ai cramelor mici

 1. Inainte de a fi o afacere? Really? Mie mi se pare mai mult decat atat, sa nu zic furt in amiaza mare. Rose-uri ofilite dar lasate in piata cu buna stiinta, dopuri prin care curge vinul ca la robinet, chiar daca sunt 2011, preturi de lux pentru niste vinuri mediocre? Chiar asa? O floricica din 2003 e tot?
  Am pregatit vreo 15 link-uri cu postari ale altor nemultumiti :P.

  • Mona

   Draga Mihai, iti inteleg nemultumirea, dar nu sunt de acord cu tine. Syrahul de la Nachbil are potential si ii acord credit. Trebuie sa existe in Romania si din cei dispusi sa faca si altfel de vinuri.

 2. ileana

  Vinurile de la Nachbil sunt in primul rand un experiment maret. Acest producator e poate cel mai onest producator pe care l-am cunoscut. Dorinta de a oferi in vinurile lui tipicitatea locului,nealterata de pretentiile si asteptarile consumatorului, m-au facut sa ma simt ca si cum as fi sorbit din vant si apa, din soare si inghet picurat in ciorchini, din sperantele si visele omului care i-a pus in teasc ca sa-mi ajunga in pahar. Aceste vinuri nu sunt usor de inteles sau de preferat. Dar pentru cei care iubesc vinul in formele lui cele mai abrupte si mai cifrate Nachbil e un hotar inalt . In functie de an, vinul va fi corect in cele mai profund sens al cuvantului,dar nu mediocru sau un vin in care te inlantuie promisiuni si semne pentru mai tarziu. Un Shiraz de 2003 mi- a transformat Craciunul intr-o poveste. Iar Chardonnay-ul din 2003 baut iarna e o feerie.Dar gusturile nu se discuta, iar defecte si probleme am vazut si la case mai mari. Si eu ii sustin.

 3. O verticala de Chardonnay aveam si eu de gand sa organizez 🙂

  • Mona

   Ciprian, e o idee buna. Am baut acum vreo 2 ani chardonnay 2003 si mi-a placut. E interesant de vazut in ce faza mai sunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.