Ca în niciun alt an, ediţia de primăvară a târgului de vinuri Goodwine mi-a lăsat senzaţia că vinul românesc e pe drumul cel bun. Ce-i drept 2013 a fost un an mult mai echilibrat din punct de vedere al condiţiilor climatice şi practic fiecare cramă a putut oferi vinuri albe mai reuşite decât variantele din 2012.
Lăsând la o parte brandurile mai vechi şi foarte cunoscute, vinurile pe care le-am remarcat sunt:
Sauvignon blanc 2013 Vinarte şi Sauvignon blanc Cuvee d’Excellence 2012, două vinuri echilibrate şi mai expresive decât în anii trecuţi;
Sauvignon blanc 2013 Liliac, crocant, acid, tipic;
Rose 2013 Domeniul Vlădoi, din fetească neagră;
Rose 2013 Via Sandu, din cabernet sauvignon;
Rubin 2010 Eduardo Miroglio. Deosebit acest strugure al vecinilor noştri bulgari, (o încrucişare între nebbiolo şi syrah), care îmbină seducătoarele arome ale syrah-ului cu taninii specifici strugurelui nebbiolo;
Merlot 2012 domeniul Vlădoi cu 5% cabernet sauvignon, un vin foarte plăcut aromatic, echilibrat şi deloc extractiv.
Cele mai mari surprize:
Feteasca albă 2013 de la S.E.R.V.E, din vie veche de 47 de ani, unul dintre cele mai reuşite exemple ale acestui soi românesc.
Stonewine cabernet franc 2011, Wine Princess una dintre cele mai plăcute descoperiri de la acest târg. Un vin expresiv, bine integrat, excelent. În ultimii ani, am avut ocazia să gust vinuri bune din cabernet franc atât din Bulgaria, cât şi din Ungaria şi mă bucur că s-a luat decizia plantării lui şi în România.
Per ansamblu calitatea vinul românesc creşte. Poate cel mai important lucru pe care acest târg îl scoate în evidenţă este noul val al cramelor mici, de familie – Via Sandu, Domeniul Vlădoi, Familia Hetei etc. Saltul calitativ al vinurilor propuse spre degustare de aceste crame e impresionant. Cred că avem nevoie de mai multe crame mici, de familie, în România şi de o piaţă mai competitivă.
Şi, sper eu, această competiţie va duce într-un final şi la creşterea calităţii la nivelul vinurilor de fiecare zi.