Always Pinot, never Merlot

Pinot noir e un vin care provoaca fascinatie. Pentru ca e un strugure mofturos, ca fata imparatului rosu, e delicat, are nevoie de atenite, se coace repede si nu da rezultate in orice climat. La origine, un strugure de climat rece, cultivat in Franta, Germania, Elvetia, Italia si Romania, se pare ca da rezultate deosebite in ultimul deceniu, in “Lumea Noua” (Oregon, California, Australia si Noua Zeelanda). Probabil ca cel mai frumos pasaj despre Pinot noir ramane cel din filmul “Sideways” (2004). Acest film, in anul urmator lansarii, a crescut vanzarile de Pinot Noir in Statele Unite cu 70%.

Si eu sunt un fan al Pinot noir-ului, dar din motive mai personale. In primul rand, sunt o indragostita incurabila de Burgogne, iar Pinot noir-ul este strugurele fetis al acestei zone. Ca dovada, pinot noir-ul cultivat in zona germana se numeste “spatburgunder” sau “blauburgunder”. Viile din Burgogne au o poveste aparte, puternic legata de ducatul burgund, de ducii lor bogati si excentrici, care aveau cele mai frumos decorate carti de rugaciuni si care beau, ca Stefan cel mare, vinul cu carafa. Ducii de Burgogne i-au inzestrat cu prima vie, domeniul Meursault, pe cei care stau cu adevarat la originea dezvoltarii viilor burgunde, calugarii cistercieni. Se spune ca ei gustau pamantul pentru a determina care sol se potriveste mai bine soiului de strugure. Tot ei au inventat plantarea separata a soiurilor de strugure in functie de micro-climat, de structura geologica a solului si au fost primii care au tinut cont de pozitia viei fata de soare. De pe urma lor, ramane in Bourgogne o parcelare stricta a viilor si un sistem de clasificare care tine cont de aceasta parcelare, un adevarat balamuc, pentru neofitii in situatia de a citi informatia de pe eticheta vinului. Si desigur, unele dintre cele mai bune vinuri…

Am incercat sa caut pentru acest articol un Pinot noir din Romania, unde acest soi se cultiva pe suprafete generoase. Nu prea inteleg de ce Pinot noir-ul romanesc se produce cu predilectie in varianta demi-dulce si demi-sec si trebuie sa te consideri norocos daca intalnesti si o varianta sec. Eu am avut noroc cu un pinot noir de la Halewood, domeniile Dealu Mare, recolta 2008. E un vin echilibrat, nu foarte taninos, cu aciditate buna, si cu aroma caracteristica pinot-ului, de cirese. Am detectat si ceva vanilie. Pe final, m-a deranjat un pic la gust astringenta de baric. L-am servit alaturi de o kavarma din pipote si inimi in vase de lut, reteta balcanica de peste Dunare. Bucatarul l-a apreciat. E un vin tanar inca, si astept cu nerabdare sa se rotunjeasca prin inaintare in varsta. Oricum, la pretul de 12-15 lei sticla, in hipermarket, merita incercat…

9 Comments

Filed under soiuri de strugure

9 Responses to Always Pinot, never Merlot

  1. ana

    inca o adaugire la colectia mea personala de consumatoare amatoare, dar vajnica 🙂

  2. Ei, da, in sfarsit si o pasionata de vin 🙂

    Hai sa imi fac putina reclama 🙂 Tocmai am inceput un foileton referitor la Bourgogne si vinurile de acolo. Daca te pasioneaza subiectul, poti urmari “serialul” aici: http://www.cipwine.blogspot.com/

    Numai bine!

  3. ionut ciobanu

    mi-ai putea recomanda pt o degustare de pinot ,doua vinuri romanesti si doua straine? nu sint deloc un specialist al soiului. mai exact,sint un amator in vinuri
    multumesc

    • Salut. Si eu sunt inca amatoare in ale vinului. Specialist e doar cel care sta la vie sau pritoceste vinul in crama si ii amusineaza secretele…
      Sa inteleg ca te-ar interesa sa faci o degustare comparativa de Pinot noir ? Pot sa-ti recomand doua vinuri pe care le-am incercat si mi se par de calitate, unul din Dealul Mare (e zona mea preferata pentru Pinot)- Pinot noir 2006 Prahova Valley Special Reserve si unul din Oltenia, Pinot noir 2008 – Domeniul Coroanei Segarcea. In acest fel, vei incerca un vin mai tanar si unul mai vechi, din doua zone diferite. Cu vinurile straine e mai complicat. Nu stiu daca stii sau nu, dar francezii fac in general amestecuri de vinuri rosii din soiuri diferite, si foarte rar intalnesti la ei vinuri dintr-un singur soi. Pinot noir-ul e alaturi de gamay, soiul care sta la baza vinului de Burgogne. Ar fi interesant sa incerci un Pinot noir nemtesc, e diferit de al nostru si vei putea experimenta cum e un Pinot dintr-o zona de clima mai rece (pe eticheta trebuie sa scrie Spätburgunder Rotwein) si mai interesant ar fi daca ai putea sa incerci un Pinot Noir alsacian. (In zonele de clima mai rece Pinot noir-ul da un vin mai acid si mai slab colorat, in cele de clima calda, un vin mai corpolent, mai greu si mai opac). Apoi, ar fi de incercat un Pinot Noir dintr-o zona de clima mai calda. Eu am baut acum ceva timp, un Pinot noir spaniol care mi-a placut foarte tare, din regiunea Conca de Barbera (Catalonia), se numea La Llopetera. Avea o culoare aprope de shiraz…Poti sa incerci un Pinot Noir australian, neozeelandez, californian sau daca vrei sa faci ceva mai mult de atat, ca tot se apropie 14 februarie :), poti sa adaugi pe lista o sampanie rose, extrem de subtila (pinot noir cu chardonnay) Rhein Extra Brut rose.
      Sper ca ti-am fost de ajutor. Vinurile difera in functie de anul de productie, si, cu regret, nu pot sa-ti recomand un vin pe care nu l-am baut… Dar pentru o degustare comparativa de soi de strugure, e important e sa alegi vinuri diferite (clima calda/clima rece/ vin tanar/vin batran). Spor !

      • ionut ciobanu

        multumesc pentru sugestii si informatii. cred ca o sa aleg un Pinot alsacian ( daca gasesc) si unul spaniol sau australian. pe langa cele doua vinuri romanesti pe care le-ai mentionat.
        multumesc din nou.

  4. Ioan

    In Israel se poate obtine pinot noir de la Murfatlar, 2008 .
    Nu sint un specialist, dar pentru mine vinul este extrem de placut – demi sec, putin acid la final.
    Ce parere aveti descpre vinul acesta ?

    • Va pot spune ca 2008 a fost un an foarte bun pentru vinul romanesc, deci acest pinot noir, cel putin teoretic, ar trebui sa fie mai bun, decat cel din anii anteriori. Din pacate nu l-am baut, in general, prefer vinul rosu sec, dar poate il voi incerca. Si am o curiozitate, e singurul vin romanesc care se gaseste in Israel, in orasul in care locuiti ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.